Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zkáza raketoplánu Columbia: 7 astronautů netušilo, že si letí pro smrt!

Autor: simao, ČTK - 
1. února 2013
18:03

VIDEO: Je to smutné přiznání. Po 10 letech od tragického letu raketoplánu Columbia, při jehož havárii zemřelo všech sedm členů posádky, lidé z NASA prozradili: Astronauti předem neznali všechna nebezpečí a netušili, že se nemusí vrátit kvůli jednomu nedostatku živí.

Je to přesně deset let, kdy 1. února 2003 lidé s hrůzou sledovali přistání raketoplánu Columbia. Jen desítky minut jej dělily od přistávací dráhy. Jenže v tom se poškodil jeho tepelný štít a raketoplán se ve výšce 63 kilometrů rozpadl.

Sedm členů posádky nemělo šanci přežít. A americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) nyní odhalil, že o smrtelném nebezpečí nevěděli.

Odhalení: Astronauti o nebezpečí nevěděli

Odhalení inicioval vedoucí vesmírného programu Wayne Hale. Když prý před letem probírali možná nebezpečí, dostali se i k poškození tepelného štítu.

Ředitel Jon Harpold mu prý tehdy řekl: "Víš, že nemůžeme nic dělat v případě poruchy TPS (tepelného ochranného systému). Myslím, že by o tom posádka raději nevěděla. Nemyslíš, že je pro ně lepší prožít úspěšný a ničím nerušený let a zemřít nečekaně při přistávání, než zůstat na orbitě, dokud nedojde kyslík, a vědět, že se nedá vůbec nic dělat?"

Vyšetřování havárie: Spekulovalo se i o teroristech

Nejčernější scénář se nakonec naplnil. Během návratu z oběžné dráhy, kde raketoplán strávil 16 dní, odpadla od přídavné palivové nádrže část izolace a poškodila tepelný šít. Ten pak při přistávání nevydržel extrémní podmínky návratu do zemské atmosféry.

Čidla sice zaznamenala vzrůstající teplotu na pravém křídle, pak se ale odmlečela... Astronauti, kteří neměli o nebezpečí vědět, již nejspíš tušili, že je zle.

Vyšetřování příčin havárie však přesto zabralo nějaký čas - a během něho se objevovaly různé scénáře. Podezření padlo i na teroristy.

Na mrtvé zavzpomínají i jejich děti

Na sedmičku tragicky zesnulých astronautů dnes vzpomenou při oficiální pietě v Kennedyho vesmírném centru na Floridě. Účastnit by se měly i jejich děti - po obětech jich zbylo dohromady 12...

Při havárii zemřely dvě ženy a pětice astronautů, mezi kterými byl první izraelský astronaut Ilan Ramon, který si s sebou vzal jako talisman kresbu pražského chlapce Petra Ginze, jedné z oběti holocaustu.

Tragédie Columbie se zařadila po bok jiného neštěstí v dějinách kosmických letů - všech sedm astronautů (shodou okolností také pět mužů a dvě ženy) zemřelo v lednu 1986 na palubě raketoplánu Challenger, kterému minutu a čtvrt po startu vybuchla hlavní nádrž a zřítil se z výšky 14 kilometrů.

dfghjk ( 11. února 2013 17:50 )

Přestože se z článků tohoto druhu (s rádoby faktickým obsahem)člověk nic nového nedoví, čtu je rád, neboť vždycky je tam nějaká perla, ukazující mimo jakoukoliv pochybnost, jací jsou novináři blesku volové. Tady jsou hned dvě: jednak že astronauti neví o rizicích takového letu ...asi proto, že nečtou blesk, a druhak - a to je fakt bomba - tepelný štít prý poškodila pěna, co upadla z nádrže PŘI NÁVRATU !!! Fakt choré mozky. Kdypak vám, hoši z blesku, dojde, že psát o tomhle je něco jiného než psát, že vám Agáta ukázala kalhotky?!

venxa ( 2. února 2013 22:46 )

Ty vemeno nauc se cesky.Jestlize mas hovno tak to vzdy znamenalo ze nemas nic, ty konska hlavo.

venxa ( 2. února 2013 18:00 )

A jeste neco dodam i pro Dorotku. Ten vas duchovni otec Assagne je prikladem toho jak se ti chytresi umi zasit, je zalezly na Ecuadorian embassy a boji se vystrcit nos protoze po nem jde Interpol a FBI za kriminalni manipulaci slabomyslne luzy.

venxa ( 2. února 2013 17:33 )

Bome ty zakony vesmiru jsou v tve a kobyli hlave, oba tam mate nic a nic a nic a..............a tedy velky ho.vno.

venxa ( 2. února 2013 17:29 )

Fandamilan z tech tvych zvratku je zrejme ze jsi jeden ze stada pologramotnych imbecilu zfanatizovanych ultralevicovymi agitatory.Ale radil bych ti dej si na sve nehorazne vysplechty pozor, Zidi jsou na to velice citlivi a mohlo by se stat ze te navstivi Mossad nebo CIA a umravni te. Vetsiou jsou to takovi blby dorostenci jako ty co dostanou za usi, ti shit disturbers(agitatori)jsou chytrejsi a umeji se zakryt.

Zobrazit celou diskusi