Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Ministryně kultury rozhodla: Národní divadlo povede Jan Burian

Ministryně Alena Hanáková rozhodla: Vedení Národního divadla se ujme ředitel Jan Burian
Ministryně Alena Hanáková rozhodla: Vedení Národního divadla se ujme ředitel Jan Burian  (Autor: Foto Blesk - Martin Hurda, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
30. ledna 2013
16:59

Nositel slavného uměleckého jména Jan Burian (53) se ujme vedení Národního divadla - ale až od srpna. Rozhodla o tom ministryně kultury Alena Hanáková, která loni v září vyhodila z této funkce Ondřeje Černého.  

Patří k nejdéle sloužícím ředitelům divadel v Česku, skoro 18 let vedl Divadlo J. K. Tyla v Plzni. Vedle toho se aktivně věnuje režírování, vyučuje činoherní režii na DAMU, předsedá Asociaci profesionálních divadel ČR. Narodil se v Moskvě a před rokem 1989 byl v KSČ.

To je stručná vizitka nového šéfa Národního divadla Jana Buriana, jehož jmenování dnes podepsala ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09).

Burian však neodejde z Plzně hned - do 31. července bude v čele české první scény i nadále dočasně pověřený provozně-technický ředitel Václav Pelouch. Ten se ujal řízení divadla poté, co ministryně Hanáková zčista jasna odvolala předchozího ředitele Ondřeje Černého, za což byla značně kritizovaná.

Buriana doporučil ministryni tým expertů, v němž jsou mj. děkan DAMU Hančil, ředitel Městského divadla Brno Moša, senátor a šéf českobudějovického divadla Šesták, či dramatik Milan Uhde.

Odborníci zkoumali delší dobu stav v ND a ve své závěrečné zprávě navrhli Buriana jako jediného kandidáta. A doporučili také několik změn v chodu divadla - především zrušení zastaralých principů řízení této příspěvkové organizace ministerstva vnitra a také odstranění přímé závislosti ND na státní správě.

 

anka ( 30. ledna 2013 21:54 )

 alena hanakova - puvodne vychovatelka ve druzine, dneska ministryne kultury....to je resume jako hrom...

cert ( 30. ledna 2013 18:28 )

Tak se jí konečně podařilo nastavit ty mechanismy?

majojo ( 30. ledna 2013 17:52 )

Odborníci zkoumají stav ND a bulváři, jak je příbuzný s nějakým tím slavným Burianem.

Zobrazit celou diskusi