Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bordel v amnestii: Na svobodu se dostali vězni, kteří měli zůstat za mřížemi!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: psch, ČTK - 
29. ledna 2013
08:18

Spěch a špatný výklad amnestie. To jsou podle soudců důvody, které stojí za chaosem při propouštění vězňů. Na svobodu se totiž dostali i ti, kteří měli zůstat za mřížemi!

Po necelém měsíci od amnestie vyhlášené prezidentem Václavem Klausem se ukazuje, že někteří soudci omylem pustili na svobodu i několik vězňů, kteří na to neměli nárok. Soudci prý rozhodovali v časovém presu a znění amnestie je podle některých nejednoznačné.

"Výklad k amnesii nebyl žádný, ten si museli udělat soudci sami," řekl Mladé frontě Dnes prezident soudcovské unie Tomáš Lichovník. Na rozdíl od minulosti neměli tentokrát o amnestii soudci žádné informace předem a dozvěděli se o ní až z Klausova novoročního projevu.

Jen v Teplicích soudci odhalili tři případy takových chybných propuštění vězňů a dá se čekat, že další se objeví i v jiných regionech. "V takovém množství propuštěných se může chyba stát. Pres je jedna věc a také se mohlo stát, že soudce neměl všechny potřebné informace. Odsouzený mohl být ve věznici za jeden čin a o jiném rozsudku za jiný čin soudce vědět nemusel," řekl MfD pražský soudce Kamil Kydalka.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) si myslí, že jde o selhání jednotlivce. Výklad amnestie byl podle něj jednoznačný. "Pokud jde o jeden případ z 6400 amnestií, tak to nemůže být systémová chyba," řekl MfD. Nikdo na soudce netlačil, aby rozhodovali rychle, neexistuje žádná časová lhůta," dodal.

tochadda ( 29. ledna 2013 13:44 )

Ubejvaj pomaleji,než se stačej množit...

tochadda ( 29. ledna 2013 13:43 )

Aby odseděli, co měli odsedět Klausem amnestovaní,a Klaus může vláddnout na dalším hradu-Mírově.

tochadda ( 29. ledna 2013 13:42 )

Kápo brněnských mafiánů, co se divíte...

tochadda ( 29. ledna 2013 13:42 )

Boží mlýny....a doufejme že brzy.

hejhej ( 29. ledna 2013 13:28 )

Ministr Blažek všechno omlouvá.Je to nejhorší ministr sparavedlnosti od revoluce.

Zobrazit celou diskusi