Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Přišlo psaní z Moskvy: Co vzkázal Putin vítězi Zemanovi?

Ruský prezident Putin pogratuloval Miloši Zemanovi ke zvolení
Ruský prezident Putin pogratuloval Miloši Zemanovi ke zvolení  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
28. ledna 2013
19:01

Pondělí 28. ledna, kdesi na Vysočině. Zvoní telefon. "Miloši, píše Putin." "A co Vladimír chce?" "Gratuluje k vítězství. A těší se na rozhovory s tebou." 

Takhle nějak mohl vypadat dnešní telefonický rozhovor Miloše Zemana se svým štábem - ověřit ho však nelze, nově zvolený prezident Zeman zalezl jako jezevec do svého domu v Novém Veselí a skrytý před zraky veřejnosti relaxuje po náročném volebním víkendu.

Už i ruský prezident Putin se mezitím vyjádřil k Zemanově zvolení. A vyslovil naději na "další rozvoj politického dialogu". 

Putin zaslal do Prahy blahopřejný telegram, jak potvrdila dnes tisková služba Kremlu. Při působení na "odpovědném státním postu" Putin Zemanovi popřál mnoho úspěchů.

Putin: Zeman je stoupenec upevnění našich vztahů

"V Rusku Miloše Zemana známe jako stoupence upevnění přátelských rusko-českých vztahů," uvedl prý Putin v psaní z Moskvy. A vyjádřil naději, že dojde k "dalšímu rozvoji politického dialogu a celého komplexu konstruktivní dvoustranné spolupráce v zájmu ruského i českého národa, zajištění stability a vzájemné důvěry v Evropě".

Putin je přitom podobný případ jako Zeman - alespoň tedy v tom, že se i ve své kariéře stal z premiéra prezidentem. Od srpna 1999 byl ruským premiérem a do čela Ruska nastoupil v prosinci 1999, kdy si ho jako svého nástupce vybral Boris Jelcin. V březnu 2000 zvítězil Putin v prezidentských volbách a o čtyři roky později si vítězství zopakoval.

Prezidentem byl Putin do roku 2008. A pak se stal opět premiérem! S ohledem na ústavu se totiž nemohl ucházet o třetí mandát. Jenže loni v březnu se po odmlce do Kremlu vrátil, Medveděv se spokojil s jedním funkčním obdobím, a pak už proti Putinovi nekandidoval.

sluki ( 30. ledna 2013 10:28 )

www.sousednahrad.cz

abc88 ( 29. ledna 2013 23:38 )

"Takhle nějak mohl vypadat telefonický rozhovor Miloše Zemana s..." Ale on třeba ani vůbec nijak nevypadal a možná vůbec nebyl. Jestlipak se autor nepozvrací po napsání této účelově vytvořené manipulativní dezinformace? Gratulace ke zvolení se posílají běžně, takže Zeman určitě dostal pozdravy také od jiných politiků. Zase se tu bude strašit "komunistickým Ruskem", které je v dnešní době kapitalističtější než celá ČR. Zase se budou vyprávět bajky, tentokrát o snaze Zemana "zaprodat nás Rusku". Přitom si stačí vyhledat na internetu, které státy jsou z hlediska obchodu zajímavé: je to Brazílie, Čína a Rusko. Je fakt, že žbrblající monarcha by s chutí podepsal zase nějakou další petici za osvobození Pussy Riot nebo pozvat dalajlámu jako Havel. Tím by zrovna neusnadnil českým firmám uzavřít výhodné obchody s Ruskem nebo Čínou. Ale to je mu přeci jedno - jen když pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí. Pozor, důležité je, aby to byla ta pravda a láska, kterou uznává on a smečka lidí, označujících se za umělce či elitu. Pak bude vydavatel Blesku a jiných podobných medií spokojen.

londynskypes ( 29. ledna 2013 05:53 )

jenom ne Severni Korea ...snedli by nam vnoucata

abzk ( 29. ledna 2013 00:00 )

Kobyla chlastající jak Zeman? Jak jinak si vysvětlt, že propad který nás teprve čeká podle tohohle zvířátka už dvacet let doháníme?

abzk ( 28. ledna 2013 23:57 )

Zeman má v Rusku takový styky, že tam může uzavírat obchody i bez chlastu. Otázkou ovšem je k čemu ty jeho obchody budou dobrý občanům naší země. K čemu budou dobrý Zemanovi a Klausovi, to je snad všem jasné.

Zobrazit celou diskusi