Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Před 10 lety jí pes vykousl kus tváře: Jizva zůstala, viník není

Autor: Jitka Pecharová, mokk - 
28. ledna 2013
05:00

 Závod psích spřežení Šediváčkův long, který o víkendu skončil v Orlických horách, budí děsivou vzpomínku v Míše Pajdové (19) ze Solnice u Rychnova nad Kněžnou. Před 10 lety byla s prarodiči na běžkách, stáli u trati, když na ni skočil a potrhal jí tvář aljašský malamut z trojice psů jedoucího mushera (Blesk informoval). Zůstaly jí jizvy, a strach ze psů.

Vraceli se po veřejné stezce k autu z výletu na běžkách. Stáli u zatáčky a čekali, až projede musher se třemi psy. Když byl dva metry od nich, vůdčí fena (2) strhla sáně a skočila po Míše. „Byla jsem v šoku, to kousnutí jsem necítila, i když mi po něm kůže držela jen na malém asi centimetrovém kousku. Bolelo to až v nemocnici, když to sešili, a rána přicházela k sobě. Měla jsem ve tváři 42 stehů,“ vzpomíná Míša.

Další měsíc musela být doma, absolvovala desítky cest na převazy a laserové ozařování. Před pár dny byla opět u lékaře. „Aby to bylo co nejméně vidět, šla jsem na vybroušení,“ přiznala vyučená cukrářka. Byl to zřejmě poslední zákrok ke zmírnění následků kousnutí.

Nejhůře Míša nesla zhyzdění tváře v pubertě. Brečela a přemýšlela o tom, jak bude vypadat, až bude starší, a zda si najde chlapce. S tím nakonec nebyl problém. „Spíš mi vadilo, že jsem musela pořád vysvětlovat, proč to mám,“ popsala dívka, která má neustálý strach ze psů. „Nesnesu ty jasné modré oči haskiho. Když ho vidím nebo se poblíž pohybuje na volno větší pes, mám strach a jdu jinudy,“ přiznala Míša.

Má jizvu a viník není

Proč pes zaútočil, nebylo zjištěno a policie případ uzavřela jako nešťastnou nehodu bez viníka. Míša dostala necelých 10 tisíc ze své pojistky. Dědeček, který vnučku ze psího sevření vysvobozoval, si myslí, že na vině byl pořadatel závodu, trať prý nebyla řádně označena a vedla veřejnou dráhou pro běžkaře. „Míše poslali jako omluvu plyšového huskiho a videokazetu z průběhu závodu,“ rozčiluje se ještě nyní po 10 letech dědeček.

simi87 ( 28. ledna 2013 19:12 )

Tyto závody měli každopádně zajistit organizátoři závodů.Nevím,jak je to v Orlických horách,ale když se konají závody jinde,tak je trať označená páskami a je tam vstup pro osoby zakázany do skončení psích spřežení.Mladé slečny je mi moc líto,co si zažila.Taky je to vina mushera.

bejsbolman ( 28. ledna 2013 15:24 )

kdy,kde,co?

naidka ( 28. ledna 2013 14:57 )

jednou jsem se svým hovawartem měla tu "čest" se střetnout na úzké cestě s jezevčíkem a jeho "páníčkem". Oba jsme měli psy na vodítku, můj šel u nohy a majitel jezevčíka měl navinovací vodítko asi 2m rozvinuté a psa si nepřitáhl, tudíž se záhy octnul srolovaný pod naším psem. Kromě mého šoku se nic nestalo, zato majitel jezevčíka mého psa nakopl, mně nadal do ku.rev a ještě vyhrožoval, že nás příště zastřelí!

enriko ( 28. ledna 2013 14:38 )

Divný češtin, ty být kníže Karel?

bejsbolman ( 28. ledna 2013 14:04 )

mushera vhodit do výběhu se lvi.

Zobrazit celou diskusi