Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Trest za krvavé fotbalové nepokoje v Egyptě: 21 lidí dostalo trest smrti. V egyptských ulicích to opět vře!

Autor: ČTK, lm - 
26. ledna 2013
09:41

Egyptský soud dnes odsoudil 21 lidí k trestu smrti za podíl na loňských masových výtržnostech na fotbalovém stadionu v přístavu Port Saíd. V únoru 2012 fanoušci domácího mužstva napadli hostující káhirský celek Al Ahlí a krvavé střety se přesunuly ze stadionu do ulic. Zemřelo 74 lidí, stovky dalších byly zraněny. V ulicích vypukly nepokoje, při kterých se demonstranti snaží osvobodit odsouzené. Zahynulo 22 lidí včetně dvou policistů.

Jednání v soudní síni živě přenášela egyptská televize. Po vynesení rozsudku propukli příbuzní odsouzených v nářek, rodiny obětí naopak rozhodnutí soudce hlasitě vítaly. Agentura AFP s odvoláním na egyptskou televizi uvedla, že členové rodin odsouzených se pokoušejí proniknout do věznice.

Rozsudky smrti nyní soud předá nejvyššímu egyptskému muslimskému duchovnímu, jehož souhlasu podléhají.

Po vynesení rozsudku vypukly před budovou soudu nepokoje, při kterých se rodiny odsouzených pokouší osvobodit vězně, při čemž zastřelili dva policisty. Celkem při odvetných protestech zahynulo na 22 lidí a více jak 200 jich bylo zraněno. Policie demonstranty nezvládá a na místo byla povolána armáda.

V případu fotbalového násilí bylo obžalováno celkem 73 lidí; 52 zbylých obžalovaných si rozsudek vyslechne 9. března.

Největší fotbalový masakr v Egyptě

Tragédie se odehrála v únoru v severoegyptském Port Saíd. Takový masakr při fotbalovém zápase tu nebyl dlouho. Střet fanoušků dvou klubů na stadionu a následně ve městě skončil smrtí desítek lidí a zraněními tisícovky dalších.

Po nepokojích se spekulovalo o politických motivech, které mohly za celou tragédií být. Příznivci klubu Al-Ahlí jsou totiž známí tím, že se aktivně zapojili do Mubarakova svržení. V jejich hledáčku byly i bezpečnostní složky, které údajně ohrožovaly zdárný průběh revoluce.

Egyptská armáda po tragédii vyhlásila třídenní smutek. Pod palbu kritiky se dostala policie a pořadatelské služba. Spekulovalo se také, jestli nebyly výtržnosti vyvolána nastrčenými provokatéry.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

erikcom ( 9. března 2013 19:11 )

jo to je ta svoboda kdyz tuhle lůzu už nedrží tvrdě na uzdě Kadafí

santini ( 26. ledna 2013 13:51 )

S tím se dá souhlasit,jen doufám,že se při takovém počtu odsouzených nepřehmátli

parapetka ( 26. ledna 2013 12:38 )

a takhle by to mělo být i u nás,a pak by se normální lidi nemusely bát chodit s dětma na stadion,kde řádí banda dementních debílků

Zobrazit celou diskusi