Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Ženě, které odebrali vaječníky, musí nemocnice zaplatit 300 tisíc korun

Ilutrační foto
Ilutrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: pet, ČTK - 
25. ledna 2013
18:29

Ženě, které bez souhlasu lékaři odebrali vaječníky, musí nemocnice zaplatit 300 tisíc korun. "Nejde mi v prvé řadě o peníze, ale chtěla bych, aby to lékařům neprošlo jen tak a něco podobného se nemuselo opakovat," uvedla už dříve k případu.

Žena podstoupila v liberecké nemocnici v roce 2006 operaci dělohy. Operatér se rozhodl vedle dělohy preventivně odstranit také vaječníky, přestože k tomu neměl souhlas pacientky. Po odebrání vaječníků nastoupila u ženy předčasná menopauza zahrnující řadu somatických a psychických obtíží.

Krajský soud v Liberci nakonec zčtyřnásobil odškodnění ženy, které lékaři z liberecké nemocnice odebrali v roce 2006 vaječníky bez jejího souhlasu. Žena by měla dostat 300.000 korun.

Liberecká nemocnice se zatím k rozhodnutí soudu vyjadřovat nebude. Žena měla podle rozhodnutí krajského soudu z roku 2009 dostat 80.000 korun, vrchní soud v odvolacím řízení náhradu navýšil na 150.000 Kč.

Právníci ligy ale argumentovali, že ani odškodnění v takové výši dostatečně nezohledňuje závažnost případu a Nejvyšší soud jim dal loni na podzim za pravdu. Podle předsedy Ligy lidských práv Zahumenského byl rozsudek Nejvyššího soudu výjimečný v tom, že říká, že soudy musejí zohlednit preventivní působení odškodnění za porušení práv pacientů.

"Pro pacienty je to dobrá zpráva, protože nyní soudy řekly, že odškodnění by mělo být takové, aby zdravotníky odrazovalo od toho nerespektovat svobodnou volbu pacienta," uvedl předseda Ligy lidských práv.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

stupidus ( 26. ledna 2013 18:24 )

tečka, čárka, tečka, tečka...

mrum ( 26. ledna 2013 17:42 )

No jo, ale když jí brali dělohu, s čímž souhlasila, tak by ty děti těžko měla.

barbatus ( 26. ledna 2013 16:54 )

Když soud došel k názoru, že operace vaječníků nebyla život zachraňující zákrok, tak to prostě bez dovolení provést nesměl. Tečka.

barbatus ( 26. ledna 2013 16:52 )

Vás by měli okamžitě vyhodit z práce a taky vykastrovat,abyste věděla, jak vypadá vynucená menopauza. A ještě uřezat oba prsy, abyste poznala, jak si připadá žena, která se přestane cítit jako žena. Nikdo vám nedal právo zakazovat druhému mít děti. Vaše rasistické výroky jsou na úrovni bílého otrokáře nebo doktora Mengeleho. Blesku, rychle ten rasistický příspěvek smaž, než na tebe někdo podá trestní oznámení za podporu rasismu.

krabicenakoleckach ( 26. ledna 2013 13:07 )

zcela jiste vim, ze ti byla velmi OPALEN.Aa ceska, a proto je nemocnice zcela bez viny! tyto zeny NESMEJI mit deti a museji byt vykastro.v.a.n.y! jako socialni pracovnice- oddeleni pomoci v hmotne nouzi tento kakrok ZCELA schvaluji! nemocnice je ZCELA bez viny a zena si MUSI uvedomit ze ona NESMI mit deti!

Zobrazit celou diskusi