Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Odpadkové KOŠice: Ghetto se topí v moři smetí! To je Evropské město kultury!

Autor: Čas.sk, tis - 
25. ledna 2013
10:54

Košice se staly Evropským městem kultury 2013. Všechny zahraniční novináře, kteří na východ Slovenska přijíždějí, ale zajímá tamní ghetto - sídliště Luník IX. Vybydlené sídleště, které se topí v záplavě odpadků. Média tam prý mají vstup zakázán. Nebylo by divu, kde je pravda?

Košickou čtvrť Luník IX se rozhodla košická radnice všem ukázat. Před nedávnem se totiž sešla s kritikou ze strany německých novinářů, kteří se sem rozhodli podniknout cestu.

Redaktoři kulturní přílohy týdeníku Der Freitag napsali, že jim organizátoři odmítli ukázat, co chtěli – Luník IX. "Takový voyerizmus tady nechceme," měla oznámit průvodkyně novinářům letadle během žádosti o návštěvu sídliště.

Košická radnice tvrdí, že prý nikomu nebránila, aby se do čtvrti podíval. "Je to městská část stejně přístupná jako každá jiná, a pokud tam kdokoliv chce jít, nikdo mu v tom nebude bránit," uvedla tisková mluvčí radnice Martina Urik Viktorínová. Dodala, že novinářskou cestu v září 2012 prý organizovalo Německé kulturní fórum a novináře doprovázela německá průvodkyně, která skupině rovněž vytvářela program.

Mluvčí ještě doplnila, že i když návštěvy Luníka IX město pro zahraniční novináře neorganizuje, řeší je průměrně jednou měsíčně. „Každému novináři vyhovíme. Obvykle je doprovázejí sociální pracovníci a často jim dělá asistenci i městská policie," dodala M. Urik Viktorínová.

Podle zkušeností redaktorů serveru Topky.sk je sídliště přístupné komukoli. „Je potřeba všechny informovat o tom, že zdevastované sídliště je výsledkem práce jeho obyvatel. Občané Košic platí ze svých daní za nepřizpůsobivé občany odvoz smetí ze sídliště,“ píše portál s tím, že sídliště Luník IX. je i největším dlužníkem za vodu a elektřinu.