Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Britský premiér Cameron: Pokud se Evropská unie nezmění, odcházíme!

Anglický premiér Cameron rekl, že po parlamentních volbách vyhlásí referendum o vystoupení z EU
Anglický premiér Cameron rekl, že po parlamentních volbách vyhlásí referendum o vystoupení z EU  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ČTK, oj - 
23. ledna 2013
10:36

Pokud britský premiér David Cameron vyhraje v parlamentních volbách v roce 2015, vyhlásí referendum o setrvání země v Evropské unii. V dlouho očekávaném projevu o vztahu země k unii Cameron řekl, že když se EU zásadně nezmění, je riziko, že Británie bude směřovat k odchodu z ní.

Cameron oznámil, že referendum vypíše v první polovině funkčního období příštího parlamentu, tedy do začátku roku 2018. Lidové hlasování tedy bude moci vyhlásit, jen když jeho konzervativci v příštích volbách zvítězí.

Potřebujeme zásadní změnu, řekl Cameron o unii. Bez ní "je nebezpečí, že Evropa selže a britský lid bude směřovat k odchodu (z EU)," dodal. "Nechci, aby se to stalo. Chci, aby Evropská unie byla úspěšná."

Současně dal najevo, že si přeje, aby Británie zůstala "přesvědčeným a aktivním" členem reformované Evropské unie. Podle něj je ale deziluze veřejnosti z unie největší, jaká kdy byla. "Je na čase, aby se Britové vyjádřili. Je na čase, aby se tato evropská otázka v britské politice vyřešila," prohlásil.

Cameronova vláda hodlá znovu projednat vztah Londýna s Bruselem a toto nové uspořádání přeložit Britům v referendu. "Až vyjednáme toto uspořádání, nabídneme britskému lidu referendum s velmi jasnou volbou, zda zůstat v EU za těchto nových podmínek, nebo zcela odejít. Bude to referendum o setrvání, nebo odchodu," zdůraznil premiér.

Šéf britské vlády je pod tlakem protievropských konzervativních poslanců, stejně jako rostoucích preferencí rovněž protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP). Na druhou stranu jsou proti referendu o členství a proti zpochybňování místa Británie v unii opoziční labouristé, vládní liberální demokraté a britští byznysmeni. Také americká vláda dala otevřeně najevo, že si přeje setrvání Británie v EU.

Šéf labouristické opozice Ed Miliband reagoval na předem zveřejněné výňatky z projevu slovy, že "David Cameron je slabý premiér, který se řídí podle své strany a ne národními ekonomickými zájmy".

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

stofan ( 23. ledna 2013 13:33 )

este ze ty vies posudit, aky tam je poriadok, ked si tam nikdy nebol vzhladom k svojemu komplexu

jardista ( 23. ledna 2013 12:51 )

Pokud by to nebyl impuls k rozpadu.

stofan ( 23. ledna 2013 12:47 )

no, janosik bol pozitivna postava gdesto german-- len si spomen co porobili ale to je jedno, taketo plitke urazky su hodne skolky, nebudem sa nechavat do toho zatahovat, premna zamna neznasaj slovakov, sam nevies preco ich neznasas, tak si zi svoj vlastny svet a bud spokojny zo svojimi nazormy, ved on zivot ta vyskoli

majojo ( 23. ledna 2013 12:32 )

Jestli je v Británii takových frajerů víc, tak tam emigruju!

stofan ( 23. ledna 2013 12:28 )

ludia, tvojych nazorov ma vobec nezaujimaju, nikdy nebudes viac, ako ten najspodnejsi slovak...ty german pocesteny

Zobrazit celou diskusi