Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bárta a Škárka znovu u soudu: Pustili je bez trestu!

Vít Bárta  a Jaroslav Škárka dnes znovu stanou před soudem
Vít Bárta a Jaroslav Škárka dnes znovu stanou před soudem  (Autor: Blesk - Zbyněk Pecák, Ladislav Křivan, ČTK)
Autor: ČTK, ljš - 
23. ledna 2013
11:41

AKTUALIZOVÁNO: Fraška pokračuje... Nekompromisní soudce Šott sice dal loni v dubnu Vítu Bártovi podmínku a Jaroslava Škárku poslal dokonce za mříže. Jenže odvolací soud, jehož výrokem se dnes musel soudce řídit, byl jiného názoru, a tak byli oba zproštěni viny.

Kromě Víta Bárty a Jaroslava Škárky k soudu přišla i Kateřenina Klasnová, poslanec Michal Babák nebo Alena Maršálková.  "Já od začátku trvám na své nevinně," prohlásil u soudu Bárta.

Obvodní soud pro Prahu 5 dnes zahájil nové hlavní líčení a vynesl i rozsudek v trestní věci poslanců Víta Bárty (VV) a Jaroslava Škárky. Předseda senátu Jan Šott byl při rozhodování vázán názorem odvolacího Městského soudu v Praze, podle nějž se Bárta ani Škárka nedopustili trestného činu. "Je nepochybné, že jakkoli byla věc vrácena zdejšímu soudu k novému rozhodnutí, ve skutečnosti máme naprosto nulový prostor k vlastnímu posouzení věci, a je nám odvolacím soudem uloženo, abychom formálně jako své vlastní rozhodnutí vyhlásili rozhodnutí učiněné ve skutečnosti odvolacím soudem," uvedl ve rozsudku soudce. Šott přitom původním rozsudkem z dubna 2012 vyměřil Bártovi osmnáctiměsíční podmínku za podplácení stranických kolegů a Škárku potrestal za podvod třemi lety vězení a desetiletým zákazem činnosti poslance.

Podle obžaloby dal Bárta tehdejším stranickým kolegům, poslancům Škárkovi a Kristýně Kočí, 170.000 a 500.000 korun za to, aby k němu byli loajální a prosazovali jeho zájmy ve Věcech veřejných. Škárka údajně úplatek přijal a část peněz také použil.

Neformální lídr Věcí veřejných Bárta, který kvůli kauze rezignoval na post ministra dopravy, se u soudu hájil tím, že Škárkovi a Kočí peníze jen půjčil. Soudce Šott mu uvěřil, nicméně i poskytování bezúročných půjček označil za uplácení. Škárka podle Šotta spáchal podvod, protože vylákal z Bárty peníze pod falešnou záminkou, aby ho mohl zdiskreditovat. Vedle nepodmíněného trestu odnětí svobody dostal Škárka zákaz výkonu funkce poslance, a to na maximální možnou dobu deseti let.

Proti Šottovu rozsudku se odvolali Bárta, Škárka i státní zástupkyně. Odvolací Městský soud v Praze pak v polovině loňského listopadu původní verdikt zrušil a vrátil případ k novému projednání.

zadnice ( 23. ledna 2013 13:39 )

Jak jinak "vážený" soude!!!

majojo ( 23. ledna 2013 12:31 )

Jestli já jsem nestudovala práva?

montevideo ( 23. ledna 2013 11:04 )

To si sem dáváš reklamu na vlastní produkty nebo ti za ni někdo platí?

majojo ( 23. ledna 2013 10:20 )

Pustí, na to vemte jed.

Zobrazit celou diskusi