Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Jel s autem, kterému nefungovaly brzdy: Za srážku s busem půjde sedět

Autor: Jana Ulrichová - 
22. ledna 2013
12:51

V horor se změnila jízda pro čtyři desítky lidí, kteří se v únoru 2011 vraceli autobusem domů z ranní směny. V zatáčce u Lenešic na Lounsku do nich nabourala nákladní Škoda 706. Jejího řidiče Josefa B. (30) dnes poslal soud na 3 roky do vězení.

„Jeli jsme autobusem ze směny domů. Mezi Lenešicemi a Postoloprty proti nám najednou vyrazil v zatáčce náklaďák. Prudce zabrzdil, dostal se do smyku a pak do nás narazil,“ popsal jeden z cestujících.

„Kdyby jel pomaleji, vyhnuli bychom se,“ dodal na adresu obžalovaného. Ke stejnému závěru dospěl i znalec Tomáš Kölbel, který navíc zjistil, že náklaďák byl v žalostném technickém stavu. Nefungovaly mu brzdy.

Řidič autobusu má následky dodnes

Při nehodě bylo zraněno na dvacet cestujících, dva z nich těžce. Nejhůře dopadl řidič autobusu Antonín V., kterého do nemocnice transportoval vrtulník. Léčil se rok, dodnes má trvalé následky.

Soudkyně: Řidiči jsou odpovědni za to, s čím jezdí

Podle předsedkyně senátu Blanky Šišové byla vina řidiče náklaďáku jednoznačně prokázána. Na úzké, mokré a namrzlé silnici, s autem, které bylo navíc ve velmi špatném technické stavu, jel příliš rychle. Odsoudila ho proto k nepodmíněnému tříletému trestu ve věznici s dohledem. Navíc mu na 4 roky zakázala řídit. „Musíme dát řidičům jasně najevo, že jsou odpovědni za to, s čím jezdí,“ odůvodnila trest. Josef B. se proti němu na místě odvolal.

hanzbergmayer ( 22. ledna 2013 15:51 )

Nj takových starých sra*ček jezdí v ČR nezpočet.

aluman ( 22. ledna 2013 15:06 )

Sorry, já se starejma vrakama skutečně zkušenost nemám. Mě když nefungujou brzdy tak jak maj, tak prostě brzděj míň a až po delším sešlápnutí, díky čemuž by se rozhodně nedalo prudce zabrzdit, jak je v článku napsáno. Taky v takovzm případě hned mažu do servisu a těžko bych to nechal dojít tak daleko aby brzdy byly zcela nefunkční.

hofihofi ( 22. ledna 2013 14:42 )

Necucejte si famy z prstu, dokud neni technicky posudek tak to jsou jen blaboly. reflex tys nikdy autem nejel vid, to je tedy blabol, brzdy se zaseknou a vsechny, jezisi. Tak to mi tedy technicky popis, to jsem zvedav. Nejspis na to slapl a smyk a uz to bylo.

aluman ( 22. ledna 2013 13:31 )

"Prudce zabrzdil, dostal se do smyku..." Podle znalce mu nefungovaly brzdy... Jak že se dá prudce brzdit nefungujícíma brzdama?????

hofihofi ( 22. ledna 2013 13:25 )

Ono je to spis tak, ze to pral s vrakem moc rychle, zaslapl to a dostel smyk, vzduchove brzdy u Barčy (tak se rikalo 706)i u jinych nakladaku zablokuji kola hned, znama vec. Ja mel tri obytne autobusy, a take vzduch a na to se muselo u starych kramu opatrne, jak se to zahamtlo, bylo zle, uz nebylo co ridit a cim.

Zobrazit celou diskusi