Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pirát 2222 Trpišovský: Vše odpuštěno! Díky Klausově amnestii

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
21. ledna 2013
11:03

Soud prominul Trpišovskému dvouletý podmíněný trest za agresivní jízdu po D1. Vztahuje se na něho amnestie prezidenta republiky Václava Klause. Sedmiletý zákaz řízení mu zůstal.

"Rozhodnutí není v právní moci, nemáme zatím zpátky doručenky," uvedla mluvčí. Státní zástupce ale podle ní stížnost proti rozhodnutí nepodal.

Obžaloba čtyřiačtyřicetiletého podnikatele vinila ze dvou skutků z 29. prosince 2010. Trpišovský podle spisu nejprve na 13. kilometru dálnice D1 ve směru na Brno předjel vysokou rychlostí pomalejší auto zprava, zařadil se před něj a prudce zabrzdil. O něco později na 30. kilometru provedl stejný manévr, auto za ním však nestačilo zastavit a havarovalo.

Krajský i vrchní soud nakonec uvěřily svědkům, kteří o Trpišovského úmyslném agresivním způsobu jízdy vypovídali. Odvolací soud se ztotožnil i s právní kvalifikací, kterou použil krajský soud. Trpišovskému podle obžaloby hrozilo za pokus o těžké ublížení na zdraví až dvanáctileté vězení. Soudy ale použily mírnější kvalifikaci, za pokus o ublížení na zdraví tak Trpišovskému hrozily maximálně tři roky vězení.

Podle odvolacího soudu totiž nebylo jednání Trpišovského zdaleka tak škodlivé a nebezpečné jako obdobný případ Luboše Laciny. Ten byl odsouzen k pěti letům vězení za vytlačení pomalejšího auta mimo dálnici D1 a potrestán právě za pokus těžké újmy na zdraví. Soudce Jiří Lněnička v prosinci uvedl, že způsob jízdy Trpišovského sice mohl zapříčinit kolizi, vyloučil ale možnost způsobení těžké újmy osádce vozu.

aluman ( 22. ledna 2013 13:15 )

Zákaz řízení mu zůstal a ty dva roky dostal podmíněně. Ve vězení by stejně nikdy neskončil.

dsmann ( 21. ledna 2013 16:52 )

Nikoli. Ale Trpišovský byl už před amnestií odsouzen k trestu na který se amnesti vztahuje, tedy k podmíněnému trestu nepřesahujícímu dva roky. Smetana za dvojí maření úředního rozhodnutí ještě pravomocně odsouzen nebyl a horní hranice trestu, který mu hrozí je tři roky nepodmíněně, tudíž se na něho amnestie nevztahuje. Něco jiného by bylo, kdyby Smetana nebyl potížista a soud úmyslně nezdržoval a byl by již odsouzen k nepodmíněnému trestu do jednoho roku nebo k podmíněnému trestu do dvou let. Pak by se na něho amnestie vztahovala a byl by čistý. Jenže on potížista je a za všechny svoje problémy si může sám.

janejaneja ( 21. ledna 2013 14:38 )

fesaku: nějak ti unikla podstata problému jménem Trpišovský. Opravdu si myslíš, že ten, kdo má fáro je tím pádem "nadčlověk", který může všechno ? Jestli soudíš jen podle toho, kdo má a kdo nemá, tak je mi tě upřímně líto a můžeš se s tím Trpišákem vzít za ruku a až dostane zpět papíry, tak se s ním můžeš projet!

valesovavera ( 21. ledna 2013 14:24 )

Tak že Trepišovský je méně životu nebezpečný než pan Smetana.

nm48 ( 21. ledna 2013 14:02 )

dobytku Klausů ještě ti nedocvrnklo co jsi udělal i tento slizoun tobě podobný bude bez trestu

Zobrazit celou diskusi