Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Masakr rukojmích v alžírské poušti: Islamisté všechny popravili

Za teroristickým útokem je skupina Al-Mulasamín Alžířana Mochtára Belmochtára, což je odnož organizace Al-Káida v muslimském Maghribu
Za teroristickým útokem je skupina Al-Mulasamín Alžířana Mochtára Belmochtára, což je odnož organizace Al-Káida v muslimském Maghribu  (Autor: ČTK, EPA, REUTERS)
Autor: ČTK, oj - 
19. ledna 2013
18:41

Krveprolitím ukončila alžírská armáda více než třídenní útok islámských radikálů na plynárenský podnik na odlehlém jihovýchodě země. V sobotu dopoledne vojáci zabili 11 z útočníků, ti však ještě předtím stihli popravit posledních sedm rukojmích a neúspěšně se pokusili podnik zapálit.

Skupina Al-Mulasamín Mochtára Belmochtára, která se nedávno oddělila od Organizace Al-Káidy v muslimském Maghribu (AQIM), podnik u Ajn Amanásu napadla ve středu ráno. Asi třicet dobře vyzbrojených mužů zajalo skoro 700 zaměstnanců, z nichž 132 byli cizinci z desítky zemí. Útok se dává do souvislosti s francouzskou intervencí v Mali a ochotou Alžírska poskytnout Francii svůj vzdušný prostor. Únosci požadovali ukončení této intervence a také propuštění dvou teroristů odsouzených v USA.

Postupně se na svobodu dostalo přes 650 rukojmích. Dle posledních a zatím stále nepřesných údajů asi 25 až 27 lidí přišlo o život. V rukou únosců zůstala poslední sedmičlenná skupina rukojmích.

Tu únosci nakonec zabili, protože ztratili naději, že se z místa uniknou. Armáda od čtvrtka rozsáhlý komplex obklíčila a akce speciálních komand kryly posádky vrtulníků.

Mezi zahraničními rukojmími byli i Američané, Britové a Japonci. Vlády všech těchto tří států daly najevo, že se jim nelíbí, že o zásahu armády nebyly předem informovány.

Vzhledem k nepřehlednosti velkého areálu se zatím dle BBC nedá vyloučit, že v něm někteří z útočníků stále jsou. Hovořilo se také o tom, že někteří z rukojmích se poschovávali na odlehlých místech. Jeden z Francouzů například popsal, že strávil pod lůžkem zakrytý krabicemi 40 hodin a že začal věřit, že tam zemře. V objektu dnes bylo nalezeno 15 ohořelých a zatím neidentifikovaných těl.

Mezi stále pohřešovanými je necelá desítka Britů. Britský velvyslanec v Alžíru míří na místo, kde už je část konzulárního personálu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ivoadler ( 20. ledna 2013 10:22 )

To by jeden neřek, jaký je islám mírumilovné náboženství.

Thyronx ( 19. ledna 2013 19:12 )

 Rasiste v Blesku, nezamenujte pojmy terorista a islamista. Vy Cesi jste take citlivi na to ze Romove jsou Cesi a nic na tom nezmenite a kdyz nekde neco vyvedou, take nenapisete ze "Cesi zas nekde neco vyvedli"....

osel ( 19. ledna 2013 18:54 )

Plesk uz zase tuneluje pojmy. Vrazda je vrazda a poprava je poprava a ani nahodou ich nemozno zamienat. Skoro si myslim, ze to robite zamerne, aby ste zmiatli zmysel ludi pre rozoznavanie dobra a zla.

Zobrazit celou diskusi