Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sehnat mobil ve vězení není problém: Takhle se trestanci fotí přímo v cele!

Autor: Jiří Čada - 
15. ledna 2013
05:00

Drogový boss Naim Kollčaku řídil prodej heroinu za půl milionu přímo z vězení na Mírově. Proto včera stanul opět před soudem v Brně. Propašovat do nejpřísněji střeženého vězení mobil? Žádný problém. Fotky přímo z cely ve Valdicích poslal Blesku čtenář Lukáš Vojík.

Lukáš Vojík (33) z Pacova na Pelhřimovsku si odseděl v českých kriminálech 8,5 roku. Z toho rovných šest let v jedné z nejstřeženějších věznic u nás, ve Valdicích.

Právě odtud přinesl Blesku důkazy, jak snadné je pro vězně v této věznici získat mobilní telefon a komunikovat tak s okolním světem. „Bachaři dáš pět tisíc a on ti přinese mobil na celu,“ vyprávěl Blesku Vojíř.

Boj o toaletu

Když se před časem dostal na dvacet dnů společně s dalšími třemi kolegy ve Valdicích do takzvané »díry« – oddělení výkonu kázeňských trestů, začal protestovat proti toaletě, která byla bez jakékoliv zástěny součástí cely.

„Na velkou jsme každý z nás chodil jednou za tři dny. Vždy když zbylí dva byli na hodinové vycházce na dvoře. Ohradil jsem se několikrát, že je to proti vězeňským předpisům, ale marně,“ líčil situaci Lukáš.

Video  Vězeň si natočil na mobil, jak to vypadá u něj v cele  - archiv Blesku
Video se připravuje ...

Lanovka z nití

Když ho dozorci věčným odmítáním naprdli, nechal si speciální vězeňskou lanovkou z nití dopravit přes vězeňský dvůr do »díry« mobil a vše natočil.

Na mobil dokonce nafotil i své spoluvězně a sebe, jak z přímo z vězeňského kavalce telefonuje své přítelkyni domů. „Když při »filcunku« vtrhli na celu náhodou bachaři, tak ten, kterého jsem měl zaplaceného, mobil sebral, a když vše skončilo, vrátil mně ho se slovy, ať ho příště lépe schovám,“ popisoval spolupráci s dozorci dnes už na svobodě Lukáš.

Bachaři mlčí! Chtějí vidět fotky!

Jak je možné, že v jedné z nejstřeženějších věznic Česka, kde pobýval mimo jiné i Jiří Kajínek, se mohou vězni vzájemně fotografovat a mobilními telefony dokonce točit i videa na nejpřísněji hlídaných celách?

Na to jsme se zeptali mluvčí valdické věznice Evy Francové. Ta po redakci Blesku nejdříve požadovala písemnou formulaci otázky, později vzkázala, že vedení věznice chce vidět vězni pořízené fotky a videa. „Aby mohla být věc řádně prošetřena a mohli jsme se k dané věci vyjádřit, zašlete nám fotografie a video údajně pořízené ve valdické věznici,“ požadovala mluvčí valdické věznice Eva Francová.

Blesk však nechce vězně na snímcích, kteří jsou nadále ve výkonu trestu a na poměry ve vězení upozornili, jakkoliv ohrozit. „V tom případě vám k tomu nemohu říci nic více,“ dodala stručně mluvčí valdické věznice.

jindrich.d. ( 5. dubna 2013 13:18 )

Čirou náhodou jsem zahlédl Váš článek s názvem "Lukáš (33) z Valdic: Bachaři střeží? Ne, slouží vězňům!" Ve světle vězeňské služby je tento článek zcela pravdivý a naše vězeňsví je natolik zkorumpované, že by stálo za úvahu vyhlásit veřejnou soutěž z řad bývalých vězňů o nej.... věznici v ČR. Sám jsem a přiznám, že svojí vlastní vinou byl před 10ti lety odsouzený k 6ti letům za podvod z kterého jsem strávil ve výkonu trestu jakožto prvotrestaný skoro 4 roky svého života. Za tu dobu jsem prošel celou řadou věznic a setkal jsem se s celou plejádou vězňů včetně zmíněného Lukáš Vojíka. Pokud pan Vojík poukazuje na prohnilý systém fungování vězeňství a dávám mu zcela za pravdu, ale pokud o sobě tvrdí, že zbývajících X let navíc, strávil ve vězení za rvačky, zcela jistě lže. Byl jsem s tímto člověkem ve věznici Bitýz - Příbram. Pan Vojík si hraje na "kápo", ale už zapomněl dodat, že z této věznice byl za trest za znásilnění spoluvězně, eskortován právě do věznice ve Valdicích. K tomuto incidentu došlo o vánocích po konzumaci alkoholu, který je v každé věznici zcela běžně k dostání. Okrádal další spoluvězně, jelikož na svobodě neměl nikoho, kdo by mu pobyt ve věznici zpříjemnil. Vím, že za toto znásilnění se kterým mu pomáhal další odsouzený, byl odsouzen k mnoha letům dalšího žaláře. Samozřejmě, že jeho pobyt ve Valdické věznici mu byl náležitě opepřený jak ze strany odsouzených tak ze strany bachařů, jelikož toto se ve věznici nikomu a nikdy neodpouští. Pan Vojík po té strávil hodně dlouhou dobu na tzv. izolaci, aby vůbec přežil soužití s ostatními. Chci jen poukázat na to, že ti co nejvíce křičí a poukazují na bolest českého vězeňství, by se v prvé řadě měli zamyslet nad sebou!!! Čtenář Jindřich.

ba55u ( 15. ledna 2013 21:41 )

Nikdo neudal vězně ale jedna se o boj proti systému.na to aby jsi to mohl posoudit musíš nejprve několik let v té base strávit a snažit se tam domáhat svých velmi omezených práv.tam odsud to nejde.bojujes za vězně a jejich práva,vězni ti i podepíší konkrétní stížnost a výsledek je takový že vězeňská služba nic neřeší a ještě ti vyhrožuje sdělením obvinění pro možnou přípravu vzpoury.sami porušují zákon a když na to upozornís tak se ti smějí do ksichtu s vědomím že jim se nic stát nemůže.kdo si neprozije tu bezmocnost v tom boji proti systému tak ať se raději baví o počasí.

hofihofi ( 15. ledna 2013 10:38 )

Rikam, vezeni jsem navstevoval jako servisak rtg casto, a od te doby vim, ze za penize udelaji bachari vsechno. Oni ti bachari taky nejsou zadni myslitele, je to jeden psychopat vedle druheho. Jinak pro nase devcatka tady, ktera byste chodila s bacharem?

hofihofi ( 15. ledna 2013 10:33 )

Mne se jednou ptali, vy nejste v SSM, ja priblbe cumel a on take, pak mne vytahl na chodbu a rikla jakej je skraloup? A ja mu rekl, tata fabrikant, a bylo po angazma. Ale nakonec to bylo spis plus.

zadnice ( 15. ledna 2013 10:23 )

Vězení jako vše u nás nefunguje a dá se snadno uplácet. Čech za peníze udělá vše ať je v jakékoliv funkci!!! Platí to i pro premiéra a prezidenta!!!

Zobrazit celou diskusi