Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Okamura u soudu prohrál! Volby jsou zpochybněny, brání se

Vyřazený kandidát Tomio Okamura si odklad voleb nevydupal
Vyřazený kandidát Tomio Okamura si odklad voleb nevydupal  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
4. ledna 2013
11:18

VIDEO: První kolo prezidentské volby nakonec může proběhnout v plánovaném termínu 11. a 12. ledna. Ústavní soud dnes zamítl jejich odklad, který navrhoval vyřazený kandidát Tomio Okamura. Tvrdí, že tímto rozhodnutím už nikdy nepůjde smazat pochybnost nad volbou prezidenta České republiky.

Přímá volba bude. A dokonce v plánovaném termínu. 11. a 12. ledna se tak můžete vydat k volebním urnám, abyste podpořili vašeho favorita na hlavu státu.

Zda mezi kandidáty bude i vyřazený Tomio Okamura však není jisté. Jeho stížnost na vyřazení ještě Ústavní soud prošetří. Mohla přitom vést i k odkladu voleb, jenže tenhle boj již Okamura prohrál.

Okamura na tiskové konferenci v pátek uvedl, že ještě počká na odůvodnění rozhodnutí soudu a posléze další rozhodnutí soudu, poté ještě zváží další kroky. "Ústavní soud dal přednost termínu prezidentské volby před právem. Ať už ústavní soud rozhodne jakkoli, už nepůjde smazat pochybnosti nad dosavadním průběhem volby. Ty mohl vyřešit jen ústavní soud a ten na tuhle povinnost rezignoval," uvedl Okamura.

"Je to dobrá zpráva pro občany naší země. Prezidentskou volbou můžeme nastartovat tolik potřebné změny české politiky," zareagoval na rozhodnutí soudu jeden z favoritů volby Jan Fischer.

Podle Okamurovy advokátky Kláry Samkové však nyní hrozí, že český prezident bude zvolen podle neústavního zákona, sdělila ČT.

O tom, že se k volebním urnám půjde příští pátek a sobotu, informoval dnes generální sekretář Ústavního soudu Tomáš Langášek.

Video  Generální sekretář ÚS Langášek hovoří o dnešním rozhodnutí soudu  - Blesk - Ondřej Požár
Video se připravuje ...

Okamura protestoval nejen proti termínu voleb, ale především proti tomu, že shromáždil požadovaný počet 50 tisíc podpisů, ale z volby ho vyřadilo ministerstvo vnitra. To svým výpočtem prokázalo, že značná část Okamurových podpisů je falešná. Proti způsobu ministerského výpočtu chybových podpisů se však vyřazení kandidáti ohradili.

Zatímco Janu Bobošíkovou však soud do prezidentské volby vrátil, Okamura zůstává spolu s Dlouhým nadále mezi vyřazenými kandidáty a o hlasy voličů se tak ucházet nemůže. "Nebyl registrován, to rozhodnutí je platné v tuto chvíli, Ústavní soud neodložil jeho vykonatelnost," sdělil k Okamurově stížnosti mluvčí Langášek.

Další stížnosti, které podali Anna Kašná, Jiří Kesner a aktivista Petr Cibulka, byly rovnou zamítnuty jako neopodstatněné.

Důležité info: Končí lhůta pro žádosti o voličské průkazy

Vzhledem k tomu, že volby proběhnou v řádném termínu, končí pomalu i lhůta pro vyzvednutí voličských průkazů - ty mohou využít občané, kteří chtějí volit mimo své trvalé bydliště.

Zažádat o voličský průkaz mohou lidé ještě dnes písemnou formou. Součástí však musí být úředně ověřený podpis voliče, či v elektronické formě uznávaný elektronický podpis. Od pondělí do středy je pak možné si průkazy vyzvednout již pouze osobně na příslušných úřadech.

lydie.korabelnikova ( 5. ledna 2013 12:56 )

enriko, asi nevíte, že asiati jsou taky mnohem drzejší, bezohlednější a vychca.nější.Taky nevíte, že naše daňové zákony jim nic neříkají a samozřejmě je ignorují.Taky asi nevíte, odkud potravinářské zboží pochází, že mají svoje zdroje, odkud berou podřadné a prošlé potraviny z hypermarketů a velkoskladů, tak jděte do háje s jejich pracovitostí, všechno je to pro jejich prospěch a peníze, které posílají do své země etc..etc..to je to jejich nejběžnější "vydělávání",nezmiňuju zde prodej pašovaného a falešného textilu a pěstování marihuany skoro v každé ohlehlé vesnici...

gogo ( 4. ledna 2013 21:55 )

Asiati jsou pracovitější, to jim neberu, ale zde bychom neměli nechat naše obchody a výrobce likvidovat asiaty, kteří doma dělají za hrst rýže a výrobky pak sem pašují.. Pokud si budeme kupovat jejich "laciné" výrobky, pak si do budoucna podřezáváme větev, ne které sedíme.. Poláci si nepustí do země ani jednoho Vietnamce a Němci se jich snaží nyní zbavit jak to jde... Zkuste přemýšlet proč asi... Takže se smějete vlastně sám sobě. Protože si neuvědomujete dosah toho co píšete...

enriko ( 4. ledna 2013 19:01 )

enriko ( 4. ledna 2013 19:00 )

Mám stejný pocit Nebude to dlouho trvat a lidi ho prohlédnou, možná jim i dojde, že je láká na hospodské kecy.

enriko ( 4. ledna 2013 18:58 )

Jestli to nebude třeba tím, že Asiati jsou mnohem pracovitější a houževnatější jak Češi. Stojí v těch svých obchodech od rána do večera, svátek, pátek. Co je Zákoník práce je nezajímá a makají. Dělají to pro své děti, které studují vysoké školy, většinou s červeným diplomem. Ještě pár roků a v obchodech budou stát bílí a šéfovat jim budou Asiati. A vyjdou ze škol, jejich právníci, lékaři a inženýři. A jsou to už Češi zde narození. Jen si pěkně zvykejte komu vadí.

Zobrazit celou diskusi