Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Kamarádku nechala zemřít hlady na půdě: Byla to vražda, řekl nyní soud

Jana Kučerová dostala za utýrání své spolubydlící původně jen dva roky vězení. Vrchní soud jí včera osm přidal.
Jana Kučerová dostala za utýrání své spolubydlící původně jen dva roky vězení. Vrchní soud jí včera osm přidal.  (Autor: ČTK)
Autor: Pavel Ryšlink - 
3. ledna 2013
14:10

Odtáhnout někoho na půdu a tam ho bez pomoci nechat zemřít není ublížení na zdraví, ale vražda. Tak rozhodl Vrchní soud v Olomouci v případu Jany Kučerové (50) z Ostravy, která tak místo dvou let stráví za mřížemi deset.

Bezcitná žena ze dna společnosti se v lednu 2009 rozhodla, že se zbaví své invalidní spolubydlící Miroslavy G. (†57), k níž se před tím nastěhovala s tím, že se o ni bude starat. Starší žena totiž byla ve velmi špatném zdravotním stavu, nebyla schopna chůze ani jakékoliv péče o vlastní osobu.

Připravila krutou a pomalou smrt

Kučerová s pomocí známého odtáhla Miroslavu G. na půdu. Tam ji jen v kalhotkách, roláku a ponožkách položila na podlahu a přikryla dekou. Dobře přitom věděla, že nemocná žena není schopna se z půdy ani odplazit ani si přivolat pomoc. Miroslava G. Po třech měsících útrap na půdě zemřela.

Dál žila vedle mrtvoly

Kučerová smrt ženy zatajila a žila v jejím bytě ještě několik dalších měsíců, než sousedé mrtvolu na půdě objevili. Podle obžaloby jí šlo o to, aby dál mohla obývat byt, na jehož užívání neměla žádné právo.

Krajský soud jí vyměřil jen dva roky vězení

Ostravský krajský soud kvalifikoval chování Kučerové jen jako pouhé ublížení na zdraví z nedbalosti. Za to jí odsoudil pouze ke dvěma rokům vězení. I to se však Kučerové zdálo příliš a proti rozsudku se odvolala. Odvolala se však i státní zástupkyně, které trest připadal neúměrně mírný.

Vrchní soud řekl: „Byla to vražda!“

„Za situace, kdy věděla, že si poškozená sama nijak nepomůže a že dřív nebo později bez pomoci zemře, nelze na její chování pohlížet jako na nedbalostní ublížení na zdraví, ale je nutno to považovat za vraždu,“ uvedl mluvčí olomouckého vrchního soudu Petr Angyalossy s tím, že vrchní soud její jednání takto překvalifikoval. Za to jí pak nově vyměřil desetiletý trest ve věznici se zvýšenou ostrahou.

Budou ji muset najít

Protože Kučerová nebyla stíhána vazebně, k jednání u vrchního soudu se nedostavila. A protože žije jako bezdomovkyně, budou ji nyní muset policisté najít, aby jí předali rozsudek a poté ji dopravili do vězení.

 

aaobcanka ( 30. června 2018 20:40 )

Bestii nechat také tak trpět ! Oko za oko, zub za zub. Už aby se tady pozavírali tzv. tuneláři, začal to Klaus, jenž má údajně stamiliardy ve Švýcarech u sestřičky !

c3rb3r0s ( 13. ledna 2013 01:40 )

Třech měsících? Tak to byla asi superman, protože normální člověk zhebne bez vody za tři dny.

vlamore ( 5. ledna 2013 16:19 )

Hledat ji,aby ji zařídilí **** hotel se žrádlem a lékařskou péčí??Kulový...jak ji najdete hoši šikovní,tak ju mlasknite po palici pendrekem a nechte ji tam,kde je.Ať se divoký prasata nažerou. Bude to záslužný čin a ušetříte lidu nemalé peníze. Děkuji.

spajka ( 3. ledna 2013 16:41 )

Já bych té svini nedala nažrat taktéž tři měsíce - a byl by od ní pokoj.To snad není možné,co se děje.

bejsbolman ( 3. ledna 2013 16:35 )

hodná kámoška.

Zobrazit celou diskusi