Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Skromnější amnestie na Slovensku: Až 550 propuštěných. V Česku jich může být 6876!

Václav Klaus přijímá na Pražském Hradě svého slovenského protějška Gašparoviče
Václav Klaus přijímá na Pražském Hradě svého slovenského protějška Gašparoviče  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
2. ledna 2013
12:23

Stejně jako jeho český protějšek Václav Klaus, i slovenský prezident Gašparovič vyhlásil amnestii - k výročí vzniku samostatného Slovenska by se z věznic mělo dostat podle odhadů až 550 vězňů. V Česku však bude amnestie podstatně rozsáhlejší - Blažkovo ministerstvo spravedlnosti mluví přibližně o 6876 případech.

I slovenské věznice jsou prý přeplněné, a tak se prezident Ivan Gašparovič rozhodl napodobit Václava Klause, a v zemi našeho východního souseda se chystá nebývalé propouštění.

Gašparovič totiž při příležitosti 20. výročí vzniku samostatné Slovenské republiky vyhlásil amnestii, týkající se vězňů z káznic s nejmírnější ostrahou a s udělenými tresty do 18 měsíců. Museli navíc trestný čin spáchat neúmyslně či z nedbalosti.

I zde bude o propouštění jednotlivých vězňů rozhodovat soud. A deník SME odhaduje počet propuštěných na 550. Gašparovič rovněž odpustil podmínečné tresty a zrušil tresty vyhoštění uložené cizincům před 1. srpnem 2004, pokud tito cizinci jsou nyní občany některého ze států Evropské unie.

V minulosti Gašparovič již jednu amnestii udělil v roce 2004 po nástupu do funkce. Jeho rozhodnutí se tehdy týkalo však jen dvaceti lidí. Nejvíce vězňů bylo na Slovensku omilostněno v rámci amnestie z roku 1990, kterou tehdy vyhlásil Václav Havel. Slovenská nápravná zařízení opustilo asi 10 tisíc lidí.

Počty propuštěných: Jen v Praze tolik, jako na celém Slovensku

550 slovenských vězňů je přitom přibližně stejné číslo, jaké se dá čekat v případě propuštěných v samotné Praze. Zde se v případě pankrácké a ruzyňské věznice týká česká amnestie zhruba 560 vězňů. ČTK to potvrdila mluvčí pražského obchodního soudu Marie Lhotáková. O propouštění budou rozhodovat Obvodní soudy pro Prahu 4 a 6 a to přímo ve věznicích.

Na Ruzyni přitom sedí od konce minulého roku i David Rath. Vazebně stíhaných vězňů se však amnestie netýká, takže má smůlu.

V Česku se dle odhadů ministerstva spravedlnosti týká amnestie až 6876 vězňů. Propouštění se plánuje v řadě káznic napříč republikou, kde je v současné době vězněno kolem 23 tisíc lidí.

Třeba ze ženské věznice ve Světlé nad Sázavou by mělo odejít na 340 odsouzených žen. V kraji se kvůli tomu chystá zvýšený policejní dohled.

"Policisté se zaměří na monitorování situace nejen v daném místě věznic a jejím bezprostředním okolí, ale také na hostince a restaurační zařízení v místě a okolí. Budeme dohlížet na vlakové a autobusové zastávky a nádraží a dohlížet také na případný zvýšený pohyb motorových vozidel v okolí věznice," uvedla krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Údaje o počtech možných propuštěných pak přichází i z dalších věznic - Kynšperk nad Ohří by mohl propustit až 600 vězňů, Ostrov až 400 vězňů, Plzeň-Bory 330 vězňů, Pardubice až 300 vězňů, Ostrava-Heřmanice až 200 vězňů, Opava 130 vězňů, Olomouc 80 vězňů, naproti tomu takový Mírov pouze 17 vězňů (nejméně ze všech českých káznic).

maximillian ( 3. ledna 2013 14:01 )

maximillian ( 3. ledna 2013 14:01 )

ccir :

ccir ( 2. ledna 2013 22:05 )

Lebo majú odvahu, entuziazmus zarobiť si aj v iných krajinách ako je Slovensko a potom sa vrátiť. Chcieť je veľký pán, no nechcieť ešte väčší ...

buban ( 2. ledna 2013 17:58 )

jisteze ano-pratele a zname si vybiram-nelovim ve vodach Horvathu, Sivaku, atd.

jikar ( 2. ledna 2013 16:46 )

http://www.lidovky.cz/klaus-amnestii-osvobodi-dceru-sveho-kanclere-weigla-fyu-/zpravy-domov.aspx?c=A 130102_145306_ln_domov_ogo

Zobrazit celou diskusi