Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Klausův poslední projev: Hodnoty upadají, jsme povrchní, ale žijeme si lépe

Prezidentv v novoročním projevu kritizoval EU a vyzval k návratu k tradičním hodnotám
Prezidentv v novoročním projevu kritizoval EU a vyzval k návratu k tradičním hodnotám  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, red - 
1. ledna 2013
13:59

Prezident Václav Klaus ve svém posledním novoročním projevu zhodnotil uplynulých deset let, kdy stál v čele státu. Jako tradičně kritizoval Evropskou unii a vyzval k návratu k tradičním hodnotám.

 

Přestože byl Klausův projev spíše pesimistického rázu, nějaké věci přecejenom vyzdvihl. "Přes všechny problémy, které nás právě teď provázejí, neprožíváme žádnou katastrofu," řekl Klaus v projevu.

 

A proč jsou podle Klause lidé nespokojení? Kvůli vládě. "Jak mimo jiné ukázal poslední předvánoční týden," poznamenal prezident. Před Vánocemi se politická scéna otřásla hlavně kvůli změnám na ministerstvu obrany. Odvolaného Alexandra Vondru nahradila šéfka LIDEM Karolína Peake, kterou po pouhých osmi dnech premiér Petr Nečas nechal odvolat.

Kritika EU

Kritika se z úst prezidenta nesla tradičně na hlavu Evropské unie. Ekonomika je podle něj brzděna množstvím regulací, které vytváří jak sami Češi, tak jsou výsledkem nařízení EU.

Prezident v závěru svého posledního novoročního projevu zdůraznil nutnost návratu k tradičním hodnotám.

 

Pokračoval v Havlově termínu "blbá nálada"

 

"Již několik let však přešlapujeme na místě, což lidé cítí a různí našeptávači špatných nálad a namyšlení samozvaní spasitelé se toho snaží využít pro své cíle," uvedl Klaus. Podle něj takovým lidem nejde o zlepšení života. Spíše se snaží využít situace pro své cíle, poznamenal.

Co dalšího řekl:

"Přesto to ve chvíli, kdy jsem pronášel svůj první novoroční projev, vypadalo nadějněji. Nákupní centra jsou sice dnes větší a naplněnější, ale spokojenější nejsme."

"Nedokážeme táhnout za jeden provaz. Hledáme ta nejsnadnější a krátkodobě líbivá řešení. Závidíme jeden druhému. Nevěříme si."

"Vláda má jen malou většinu, je nesourodá a nestabilní. Má kvůli tomu spoustu starostí sama se sebou. Opozice je negativistická, nepřesvědčivá a realistické řešení problémů nenabízí."

zimerman ( 3. ledna 2013 10:43 )

zimerman ( 3. ledna 2013 10:41 )

zimerman ( 3. ledna 2013 10:38 )

Zije se nam lepe????Asi nejste dobre informovan jak se zajistil ve Svycarech??? Podporoval jen korupci a kazdy minister ex-komunista okradal dale stat - doporucuji knihu ceska mafie tam se dobre vsichni vyjadrili jak okradaji svuj stat a amnestii vyhlasit kdyz jdu za 14 dni do Svycar??? super podporil jen zlodeje a co zaslouzili trest jak jim patri??? Nase Republika je jediny stat co davaji stale amnestie a tak podporuji nasi policii a advokaty je nejvyssi cas ze uz nebude delat dasli ostudy ve svete!!!!

doktorka6 ( 2. ledna 2013 12:50 )

moiaza: -tady bych si dovolila nesouhlasit s názorem, že zdevastovanou morálku mají hlavně mladí lidé. To je omyl, co ti co posluhovali KSČ a pak jen převlékli kabát?Ti jsou morálně OK? Ono by bylo asi třeba vysvětlit co kdo pod pojmem morálka myslíme...K další části kdo nám vládne 24 let? No právě ti co vyměnili kabáty a dnes se staví jako největší demokrati...

doktorka6 ( 2. ledna 2013 12:46 )

Tady Vám dávám odkaz na zajímavou a hlavně PRAVDIVOU reakci na projev pana prezidenta. zdroj: noviny EURO autor: Maritn Čabaj Ty hlásají banální Více na: http://euro.e15.cz/hyde-park/komentare/martin-caban-omyl-vaclava-klause-a-obhajoba-politiky-943047#u tm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

Zobrazit celou diskusi