Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sbírala odpadky, teď se chystá do světa jako velká umělkyně: Jessa (14) je balerína ze smeťáku

Autor: Petr Šour - 
28. prosince 2012
13:06

Jessa Balote vyrůstala v chudé čtvrti Manily v rodině, která se živila sbíráním odpadků na skládce. Jednou náhodou zavítala do připravky nejznámější filipínské baletky a to dívce z ghetta obrátilo život o 180 stupňů.

Zní to jako moderní pohádka. Jessa prožila celé své dětství ve slumu Aroma a od rána do večera procházela s rodiči tamní skládku, aby našli něco, co by se dalo zpeněžit.

Před čtyřmi roky si rodiče všimli, že v jejich okolí otevřela v rámci charity baletní přípravku pro chudé děti nejslavnější filipínská balerína Lisa Macuja a svou malou ušmudlanou dcerku tam odvedli ukázat. A stal se zázrak: v malé holčičce zkušená baletka okamžitě rozpoznala velký taneční talent.

Jessa brzy zkoušela prvky z Labutího jezera, Pinocchia a Dona Quijota. Její úsilí vyvrcholo letos v srpnu, kdy poprvé v životě nasedla do letadla, aby se zúčastnila baletního podniku Grand Prix Asia v Hongkongu. A hned napoprvé postoupila do finále.

Navzdory svému ohromnému úspěchu Jessa pořád žije s rodiči v chatrči ze sbitých prken. Na zdech už ale visí její diplomy a dívka ví, že pokud nepoleví ve své dřině, jednou dobude celý svět.

zlobivka1986 ( 28. prosince 2012 15:38 )

Držím palce, pro lidi co se nebojí dřiny se kus úspěchu vždycky najde.

jindraa ( 28. prosince 2012 15:27 )

To mělo být vtipné ?

Zobrazit celou diskusi