Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Kdo chyběl ve Sněmovně nejvíce? Japonská kalkulačka hejtman Hašek

Jihomoravský hejtman Michal Hašek ve své brněnské pracovně
Jihomoravský hejtman Michal Hašek ve své brněnské pracovně  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
27. prosince 2012
14:33

S nadsázkou před krajskými volbami prohlašoval, že má víc funkcí než japonská kalkulačka. A tady je výsledek. Hejtman Michal Hašek (ČSSD) je jedním z největších absentérů ve Sněmovně.

Při důležitých hlasováních ve Sněmovně chyběl v letošním druhém pololetí nejčastěji poslanec ČSSD a jihomoravský hejtman Michal Hašek. Opět.

Na jeho obranu se dá říci, že se jeho účast lehce zvýšila - zatímco v prvním pololetí se účastnil jen tří procent důležitých hlasování, ve druhém pololetí zvýšil účast na 32 procent. Uvedlo to sdružení KohoVolit.eu.

Za důležitá hlasování analytici označili pouze ta o návrzích zákonů, o mezinárodních smlouvách a o aktech Evropské unie. Celkem šlo o 566 hlasování uskutečněných od června do prosince, což je 30% všech hlasování v tomto období. Kromě toho poslanci na schůzích schvalují třeba různé zprávy nebo hlasují o programu schůze a dalších procedurálních záležitostech.

Největší absentéři: Hašek, Dobeš, Bendl, Bém

Mezi poslance s nejhorší docházkou patří vedle Haška ještě exministr školství Josef Dobeš (nezařazený, dříve VV), ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) a jeho bývalý stranický kolega a pražský exprimátor Pavel Bém.

Naopak mezi poslance se stoprocentní účastí patří Rudolf Chlad (TOP 09 a Starostové), jeho stranický kolega Josef Cogan nebo Jiří Rusnok (LIDEM).

Poslanci se prý vymlouvají, že chodit do Sněmovny nemá cenu

"Opět se ukazuje, že poslanci, kteří vykonávají jinou funkci, mají nižší docházku do Sněmovny. To se týká nejen hejtmana Michala Haška, ale i mnoha členů vlády, například Petra Nečase, Karla Schwarzenberga nebo Miroslava Kalouska," uvedl analytik KohoVolit.eu Kamil Gregor a u jmenovaných hovoří o podprůměrné účasti v druhé polovině roku.

"Někteří poslanci se vymlouvají, že chodit do Sněmovny 'nemá smysl', protože vládní koalice pohodlnou většinou prohlasuje cokoli. Ve druhé polovině roku už byl ale poměr hlasů jen velmi těsný, a docházka řady poslanců zůstala i přesto tristní," dodal Gregor.

komin ( 28. prosince 2012 17:04 )

priznat se , ze volis tunalare Hasky , Rathy je fakt humus !!

komin ( 28. prosince 2012 17:02 )

socani Hasek , Rath vybiraji hlavne vypalne ze vsech zakazek

komin ( 28. prosince 2012 17:00 )

Korupcnik Hasek bere predevsim neuveritelne megauplatky ......

komin ( 28. prosince 2012 16:58 )

 Krivak Hasek je obrovsky podvodnik !

joudajoudovy ( 28. prosince 2012 07:11 )

hlavne, ze si pracanti zvedli odmeny. jim se zda byt zbytecna dochazka, mne zvyseni platu za nic nedelani. cimani jsou uz tak chytri a donokali, ze nepotrebuji znat vyklad k novym zakonum. ja bych jim zakazal vice, jak dve funkce nebo jedno civilni povolani s poslaneckou fukci. Jako posleneci by dostali zaklad a k tomu priplatky za aktivitu, za projetou dopravu i jedny kalhoty na reprezentaci, ktere prosoupaji v poslabecke lavici. ale v nasem Kocourkove se nic nezmeni, pokud sami nezasahneme. pamatuji, kdyz se horekovalo nad starim Husaka, bude stacit 2Olet a obe snemovny budou jedna velka gerontologicka ordinace, s prispevkem na pleny a dalsi asistenty z duvodu demence. to nas po-se-r, takove vyhlidky.

Zobrazit celou diskusi