Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zabil manželku, syna a psa: Podobných případů vražd bližních je u nás více

Autor: simao, ČTK - 
27. prosince 2012
13:16

Štědrovečerní tragédie, kdy myslivec vystřílel svou rodinu, otřásla nejen lidmi v Jílovém u Děčína. Podobných případů, kdy některý z mužských členů rodiny vezme zbraň, namíří na své bližní a rozpoutá doma jatka, je u nás však v posledních letech více. Bohužel. Je to smutná a také značně děsivá realita.

Nevypadalo to, že by tahle rodina měla vážnější problémy. Nehádali se, alespoň ne tak, že by to okolí zpozorovalo. A neměli patrně ani dluhy.

Jenže stejně došlo k tragédii. A jednomu ze synů, který dorazil na Boží hod na návštěvu k rodičům, se naskytl hrůzný pohled. V rodinném domě v Jílovém u Děčína našel zastřelenou matku, syna, psa, i otce. Ten si po masakru prohnal hlavou kulku. O jeho motivu se zatím jen spekuluje, odkrýt by ho mělo probíhající policejní vyšetřování.

Případy vícenásobných vražd rodinných příslušníků nebo lidí jinak spojených s rodinou vraha je u nás však v posledních letech více. Co za nimi stálo?

Vraždy v rodinách: Když se muž chopí smrtící zbraně...

Tyhle hrůzy se bohužel stávají. Z jednotlivých případů však mrazí. V červenci 2003 Ladislav a John Pacovští zastřelili v Litvínovicích na Českobudějovicku tři muže. Byli to manžel, syn a zeť ženy, jejíž sestra se přátelila s Pacovského bývalou manželkou.

Podle některých svědků byl vražedný útok pomstou za to, že rodina ženě pomáhala. Soudy poslaly Ladislava Pacovského na 25 let a jeho syna Johna na 11 let do vězení.

V listopadu 2004 zastřelil pětadvacetiletý muž zastřelil v Tučapech na Táborsku po hádce svého otce, matku a o rok mladšího bratra. V roce 2006 byl odsouzen k doživotnímu vězení.

V březnu 2006 došlo k rodinné tragédii v rodinném domku v Křemži na Českokrumlovsku, kdy pachatel zabil svou manželku a jejího syna. Za dvojnásobnou vraždu byl odsouzen k 19 letům vězení.

V září toho samého roku pak muž v Krnově na Bruntálsku ubil svou manželku a zastřelil její tetu. Podle soudu byl motivem jeho jednání rozpad manželství. Byl odsouzen k 25 letům vězení.

V prosinci 2008 objevili lidé v osadě Luh na Sokolovsku mrtvou ženu (†28) a její dítě. Později kriminalisté našli oběšeného strýce zavražděné. Podle policie zřejmě nejdřív zabil svou nevlastní neteř, poté udusil její dítě a sám se pak oběsil.

Vrahovi z Mukařova zmírnili trest

V únoru 2009 ve Václavovicích na Ostravsku policie objevila tři mrtvé. Podle vyšetřování zřejmě mladý muž zabil svou ženu a jejich čtyřletého syna, poté si sám vzal život.

V březnu 2009 muž (†41) zastřelil při rodinné oslavě v Petřvaldu na Karvinsku čtyři lidi. Mezi mrtvými byla jeho bývalá přítelkyně, její rodiče a další muž. Po činu muž obrátil zbraň proti sobě, v nemocnici zraněním podlehl.

V únoru 2010 nedaleko centra Českých Budějovic zavraždil mladý muž svou matku a jejího druhého manžela, známého hudebníka, kterému již předtím vyhrožoval. Pachatel v době činu trpěl paranoidní schizofrenií a skončil v ochranném ústavním léčení.

V srpnu 2011 byli tři lidé z jedné rodiny ubodáni v Mukařově u Prahy. Jednadvacetiletý pachatel zřejmě vraždil ze msty a žárlivosti, protože se s ním několik dní před vraždou rozešla přítelkyně. Oběti trojnásobné vraždy pocházely z rodiny jejího nového partnera. Pachatel byl letos v září odsouzen na doživotí. Soud zpřísnil březnový verdikt 30 let vězení.

V lednu 2012 muž (26) v České Lípě pod vlivem drog brutálně ubodal svoji matku a babičku. Tento měsíc byl nepravomocně odsouzen k devíti letům vězení, po skončení trestu by měl být umístěn do detenčního ústavu.

V červnu 2012 v Králíkách na Orlickoústecku zavraždil podle obvinění psychicky nemocný muž své rodiče, podobný scénář se patrně odehrál i v červenci 2012 v Tymákově na Plzeňsku, kde našli mrtvý manželský pár. Policie obvinila z vraždy jejich syna (24).

annael ( 28. prosince 2012 22:46 )

Dneska snad vraždění v rodinách má něco společného s normálními lidmi? Sebevraždy, vraždy, stále je to stejné a dvě děti z pěti, které se ztratily v Riegrových sedech se nikdy nenašly, tři našly mrtvé. Je to stále stejné. V tomhle směru nebylo lépe nikdy.

annael ( 28. prosince 2012 01:34 )

Nebylo lépe. Jen někdo má sklerózu jak čepici, jiný si minulost idealizuje..... I za minulého režimu se vraždili rodinní příslušníci, byly i loupeže, klasické vraždy, sebevraždy, tady kousek od nás skočila máma s malým děckem v náručí z mostu, ztrácely se děti, málokteré se našly živé....

akinomka ( 28. prosince 2012 00:17 )

Uz se k tomu nechci vracet, ale ja byla proti.

MiKhaEll ( 27. prosince 2012 22:48 )

pičó u vás v juesej toho máte plný noviny.už děckqa ve školce si tam hrají s glockama...jen by mě kurva zajimalo proč všude ukazují toho zdechlýho vypelichanýho čokla??asi proto abz tadz ti vymytí mozci fňukali nad psama..miluju pečenýho psa je to lepší jídlo jako kráva.kdo nejedl psa neví co je dobrý!

henes ( 27. prosince 2012 20:13 )

petarandlikova: Běž už konečně do p.rdele,pizdo...

Zobrazit celou diskusi