Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Naruší Okamura volby prezidenta? Podal ústavní stížnost!

Tomio Okamura svůj boj o Hrad nevzdává
Tomio Okamura svůj boj o Hrad nevzdává  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: simao, ČTK - 
27. prosince 2012
11:36

Termín prezidentských voleb je v ohrožení! Senátor Tomio Okamura požádal Ústavní soud o jejich odklad. A také o zrušení části ústavy a prováděcího zákona k přímé volbě.

Vedle toho se Tomio Okamura, kterého ministerstvo vnitra vyřadilo z listiny kandidátů kvůli nedostatečnému množství shromážděných podpisů, dožaduje také navrácení na volební listinu.

Stížnost dnes odevzdal na podatelně, Ústavní soud slibuje rychlé posouzení, nemá však ničím uloženy, do kdy se má rozhodnout. První kolo voleb je přitom naplánováno na 11. a 12. ledna, a tak může být tento termín v ohrožení.

"To, co parlament schválil a co nazval ústavním zákonem o přímé volbě prezidenta a prováděcím zákonem, je právní a legislativní paskvil," odůvodnil Okamura své rozhodnutí. Změnil tak stanovisko, před časem se nechal slyšet, že kvůli vlastním ambicím nebude prezidentskou volbu komplikovat.

Pomáhala mu Samková

Stížnost na 26 stránkách pro něj zpracovala advokátka Klára Samková. Konkrétně navrhuje zrušit ústavní podmínku 50 tisíc podpůrných podpisů pro nezávislé kandidáty a dva paragrafy v prováděcím zákoně, které upravují náležitosti kandidátních listin a podmínky jejich registrace.

Dalším kritizovaným bodem je dvoudenní lhůta pro podání opravného prostředku k Nejvyššímu správnímu soudu. Podle Samkové je lhůta příliš krátká. Stížnost kritizuje také údajně netransparentní a nesprávný postup ministerstva vnitra.

"Bylo by vhodné, aby Ústavní soud nejdříve zrušil ustanovené termíny voleb. Tím by získal čas, aby se mohl stížností řádně zabývat," dodala Samková. Podle generálního sekretáře Ústavního soudu Tomáše Langáška se soudci sejdou brzy po Novém roce, mnozí z nich jsou nyní na dovolené.

doktorka6 ( 1. ledna 2013 05:02 )

valentinar:-promiňte ale vy jste nepochopil o co tady jde.Pan Okamura čeří vody, aby udělal co nejlepší reklamu SAM SOBĚ potažmo svému podnikání!!!!!!!!!!! Přesto že je to takový ,,brouk pytlík,, tak si umí spočítat, že plat a odměny poslance jsou menší než odměny prezidenta. TAK O TO MU JDE PŘEDEVŠÍM. JE JEDNO JAK, ALE HLAVNĚ BÝT VIDĚN. Jak vidno, zatím mu to vychází.....

valentinar ( 28. prosince 2012 10:41 )

Vždyt by volby stejně nevyhrál, tak nač ten humbuk Mnoho povyku pro nic

valentinar ( 28. prosince 2012 10:39 )

Top star magazín to jistí co? Ty jsi martná ty vole

renataren ( 27. prosince 2012 21:38 )

Ten člověk by si měl hlavně doplnit vzdělání. Má jen SŠ a to se mi zdá na prezidentský post poněkud málo. Navíc tu nechceme šikmookého prezidenta, sorry.... Prezident ČR má být Čech jako poleno ! Za chvíli tu bude prezidentovat eskymák se základkou !!

mememumu ( 27. prosince 2012 18:02 )

Právo není přírodní věda, "na prd" je subjektivní věcí názoru.

Zobrazit celou diskusi