Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Dcera Idy Rozové o smrti maminky: Našla jsem ji v posteli, ale nespala

Autor: psch - 
20. prosince 2012
14:12

V listopadu náhle zemřela Ida Rozová (†61) - žena, která bojovala za práva spotřebitelů, zakladatelka a šéfredaktorka dTestu. V časopisu začala pracovat i její dcera Lina Trnavská (26). Půjde stejnou cestou, převezme její dílo i přes drogovou minulost? Lina říká, že nad drogami zvítězila jednou pro vždy a nechce se k nim vrátit už jen kvůli smrti maminky.

Idě Rozové se dařilo budovat spotřebitelský časopis plný rad, život jí ale předhodil jednu z nejtěžších překážek. Její dcera začala v 15 letech fetovat. „Vlezla jsem jí do věcí a našla její »nádobíčko«. Byla jsem zoufalá,“ vyprávěla dřívě Rozová v rozhovoru pro časopis Ona Dnes. Došlo to tak daleko, že vyhodila své jediné dítě z domova.

Lina se vzpamatovala

„Potkalo ji to nejlepší, co ji potkat mohlo. Kradla a skončila ve vězení,“ přiznala. Nyní bydlí se svým novým přítelem, stěhovat se bude do bytu maminky na Jižní město, našla si práci, začala splácet dluhy, dodělává si vzdáleně školu.

Lina už se prý drog ani nedotkne. Nová práce ji naplňuje a nemá důvod se k nim vracet – hlavně kvůli mamince. „Máma pro mě byla teď všechno, moc mi pomohla, a už jen protože jsem jí slíbila, že budu v pohodě, tak to dodržím. Drogy jsou pryč, už se k nim nechci vrátit,“ říká v rozhovoru pro magazín Ona Dnes. O práci zároveň říká, že to nebyla protekce, tu prý maminka nesnášela.

Maminku našla v posteli

Ještě večer před osudnou nedělí si spolu volaly a domlouvaly se na telefonátu následující den. Ten se ale neuskutečnil, Lina to nepovažovala za důležité. I když ji trochu zneklidnil podivný sen. „Noc předtím se mi zdálo o Krucemburku, kde se mamka narodila, o kostelní věži, že si povídám s malířem Zrzavým. Měla jsem najednou divný pocit,“ řekla v rozhovoru.

V neděli za maminkou vyrazila. Našla ji ležet v posteli. „Vypadala klidně, jako ve spánku. Až po dotyku jsem zjistila, že nespí,“ říká Lina dále v rozhovoru pro magazín.

Postará se o syna?

Kvůli drogové minulosti dostala Linina syna Matěje do péče její maminka, až do poslední chvíle se o něj starala. Co s ním ale bude teď? „Budu ho mít u sebe já,“ říká Lina. Soud sice o svěření do péče ještě nerozhodl, podle Liny ale nemá nikdo námitky proti tomu, aby ho měla v péči právě ona. „Sociální pracovnice si vyžádala moje psychologické testy, že jsem opravdu v pořádku a jsem ráda, že mám její důvěru,“ dodává Lina.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

anka ( 21. prosince 2012 00:53 )

je to uspech, ze se Line podarilo vzit svuj zivot zpatky do svych rukou...drzim ji palce, aby to vydrzela a mohla byt tak dobrou matkou svem diteti...

jahodove_ticho ( 20. prosince 2012 22:50 )

Tak jak se tam Líná udrží dlouho, když už nebude maminčina tlačenka?

zelena.karkulka ( 20. prosince 2012 20:47 )

měla rakovinu

zelena.karkulka ( 20. prosince 2012 20:47 )

velká vzdálenost asi-něco jako Brazílie -Nový Zéland

rendyx111 ( 20. prosince 2012 20:45 )

dceruška dostane nějaké teplé místo po matce,takhle se to vždy dělalo na OPBH,MNV,sociálce,nebo hygieně či ČOI ce,tam se normální člověk nikdy nedostal,hezky si to střežili,sfině....

Zobrazit celou diskusi