Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Revoluce ve školství: Žáci budou moci používat písmo podobné tiskacímu!

Písmo Comenia Script universal (vpravo) autorky Radany Lencové. Písmo Comenia Script podobné tiskacímu mohou začít školy učit místo klasického písma. Ministerstvo novinku po dvouletém ověřování 18. prosince doporučilo.
Písmo Comenia Script universal (vpravo) autorky Radany Lencové. Písmo Comenia Script podobné tiskacímu mohou začít školy učit místo klasického písma. Ministerstvo novinku po dvouletém ověřování 18. prosince doporučilo.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, ljš - 
18. prosince 2012
13:29

Odpůrci klasického "psacího" písma mají konečně vyhráno. Ministerstvo školeství dnes dalo zelenou Comenia Scriptu, který vychází z písma tiskacího.

Školy mohou při výuce psaní začít používat místo klasického písmo Comenia Script, ministerstvo školství povolilo alternativní podobu písma po dvouletém ověřování. Nové písmo podobné tiskacímu je jednodušší a vyhovuje žákům s nejrůznějšími poruchami. Pokud budou chtít školy novinku od září vyučovat, musí k tomu ale mít souhlas rodičů. V tiskové zprávě to sdělila Jana Holíková z ministerstva.

"Comenia script je velice jednoduché, moderní a praktické písmo, které odráží individuální tendence každého žáka. Ten si tak může písmo přizpůsobit svým potřebám. Comenia script zohledňuje například psaní dysgrafiků, leváků či různě handicapovaných, a také žáků bilingvních," sdělilo ministerstvo. Písmo vytvořené grafičkou Radanou Lencovou prý navíc děti baví.

Nový způsob psaní se ověřoval od září 2010 v prvních a posléze i druhých třídách 33 vybraných základních škol. Ověřování zaštiťovala pedagogická fakulta Univerzity Karlovy.

Školy, které budou chtít novinku začít vyučovat, musí ale napřed získat souhlas rodičů žáků. Rodiče musí škola také upozornit na možné komplikace při přestupu jejich potomka na jinou školu, která alternativní písmo nevyučuje. Školy rovněž budou muset používat při nácviku psaní jen pomůcky k tomu určené, na škole také bude muset být pedagog vyškolený ve výuce tohoto typu psaní. Kurzy začne učitelům nabízet Národní institut dalšího vzdělávání.

Jednodušší tvary písma jsou patrné zejména u velké psací abecedy, například velké psací S nebo L se píšou téměř stejně jako tiskací, děti se nemusí učit složité kličky. Písmena se při psaní vůbec nespojují, pouze přiřazují. Právě spojování totiž zhoršuje čitelnost písma. "Podnětem k pilotnímu ověřování tohoto písma byly hlavně dotazy rodičů žáků, kteří měli zkušenosti se vzděláváním v zahraničí, například ve Velké Británii, USA, Finsku, Dánsku, kde žáci běžně používají tiskací písmo," připustilo ministerstvo.

Další podrobnosti o písmu jsou na stránkách projektu.

 

odporak ( 18. prosince 2012 17:39 )

Jak jsem to odklepl, hned mi to došlo, za ty 2 hrubky se omlouvám, máš pravdu.

annael ( 18. prosince 2012 17:33 )

Obojí je možné, ale pánové je spíše hovorový výraz, takže když už...., ale nic ve zlém, jenom jsem oplatila stejnou mincí, uražená skutečně nejsem, osobo Jinak v mém věku nějaká chybička v psaní cizích slov, o kterých jsem po většinu života neměla ani možnost zjistit, že existují, ještě nemusí znamenat, že bych se danou problematikou nezaobírala a neměla o ní slušné znalosti.

beruna ( 18. prosince 2012 17:21 )

Obojí je možné - "páni" i "pánové", proto "dysgrafici" i "dysgrafikové". ...se hned neurážejte. Já jen, když už o tom tak zasvěceně píšete, tak abyste věděla, že se to píše jinak. To je vše. Nic ve zlém.

annael ( 18. prosince 2012 16:43 )

Dobrá, dysgrafici ,ale jako páni, nikoli dysgrafikové, osobo

beruna ( 18. prosince 2012 16:32 )

Nakonec budeme rádi, že děti vůbec ještě ručně píšou.

Zobrazit celou diskusi