Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Obama se modlil za mrtvé děti: A pak si hrál se sestřičkami Emilie (†6)

Autor: simao, ČTK - 
18. prosince 2012
12:37

Prezident Barack Obama vyrazil do městečka hrůzy - zavítal do Newtownu, kde šílený střelec zabil 20 dětí a šest dospělých. Vyjádřil osobně soustrast pozůstalým, pomodlil se, ale také si pohrál se sestřičkami jedné z obětí - modrookého andílka Emilie (†6).

Do městečka, které zahalil smutek a kde již pohřbili první z obětí, přijel prezident Obama. Truchlícím předtím kondoloval v v televizním přenosu, chtěl to však udělat osobně.

Masakr v Newtownu, za kterým stojí dvacetiletý Adam Lanza, je totiž jedním z nejhorších v dějin USA. A americký prezident slíbil, že udělá během svého druhého funkčního období vše pro to, aby se už taková hrůza neopakovala. "Newtown není sám, celá země plakala s vámi," říkal dojatý Obama a dodal: "Můžeme říct, že děláme dost pro ochranu našich dětí? Upřímně: Nikoli... Musí přijít změna"

Životy pozůstalých však již nikdy nebudou jako dřív. Masakr na základní škole v Newtownu ve státu Connecticut jim navždy změnil životy.

Otec jedné z obětí, zastřelené dívenky Emilie (†6), o víkendu vystoupil na veřejnosti se silně emotivním projevem a bylo na něm vidět, jak těžko se se ztrátou srovnává. Zároveň však udělal to, co mnozí nedokážou do konce života - vrahovi odpustil! Kvůli Bohu a jeho vůli.

Na místě tragédie se Obama pomodlil za mrtvé a vystoupil se smutečním projevem. Objal i pozůstalé. A dojemně si pohrál se sestřičkami blonďatého andílka Emilie. Malé děti, které si možná ani páteční hrůzu pořádně neuvědomují, vyloudily na jeho tváři dokonce úsměv. Pro ten však v Newtownu v současné době příliš prostoru není. 26 mrtvých je obrovská tragédie.

Obama má co dělat: Po amerických školách se šíří panika

I proto chce Obama zavést přísnou kontrolu zbrojních arzenálů. A spolu se svým týmem, ve kterém jsou viceprezident Joe Biden a několik klíčových ministrů (třeba ministr spravedlnosti Erik Holder, či ministr školství Arne Duncan), vymýšlí další národní strategie, jak podobným masakrům zabránit.

Obama má co dělat. Na amerických školách se totiž mezitím šíří strach a panika. V Ridgefieldu (také stát Connecticut) radnice rozhodla o uzavření všech škol, když se na místním nádraží objevil podezřelý cizinec. Kvůli blíže neurčené hrozbě byly uzavřeny dvě školy ve státě Vermont.

V Tampě na Floridě úřady zavřely tři školy, když byla na podlaze jednoho školního autobusu nalezena nábojnice. Ve státě New Hampshire byla střední škola uzavřena jen proto, že její ředitel uslyšel podezřelou ránu. Policie na místě neobjevila nic mimořádného.

V některých případech byly ale obavy opodstatněné. Malorážku a písemné plány na ozbrojený útok proti místní škole našla v pondělí policie v oklahomském městě Bartesville v domě, kde bydlí Sammie Eaglebear Chavez (18). Mladík byl zatčen a obviněn z plánování ozbrojeného útoku.

Podle vyšetřovatelů svým kamarádům navrhoval, aby pod vymyšlenou záminkou přilákali do auly co nejvíc spolužáků, které pak postřílejí. Ke dveřím chtěl údajně umístit bomby, které by odpálil po příjezdu policie.

K dalšímu znepokojivému incidentu došlo ve městě Guthrie, rovněž ve státě Oklahoma. Na místní střední škole byl zadržen student, který minulý týden poslal výhrůžné vzkazy školnímu shromáždění. Jméno studenta nebylo vzhledem k jeho věku zveřejněno.

ivoadler ( 18. prosince 2012 18:42 )

Američani to mají dobrý. Mají recept na vše. Pomodlí se.

ivaklim ( 18. prosince 2012 15:28 )

Se smutkem a s hlubokou bolestí se vnímá násilí a zabíjení. Možnost zvážení alternativy působení na psychiku a tělo technologií akademické veřejnosti neznámou, a to na dálku a bez možnosti její detekce, nabízí domněnku nezajištění dostatečné bezpečnosti obyvatel před zákeřnými praktikami neznámého pachatele. Ovlivnění na dálku mozkových vln, fyziologických procesů v organismu, zacházení s mozkem jako s počítačem, včetně čtení myšlenek a implantování řízených snů i podprahových prvků, impulsové střely do nervových drah v myšlenkové, spánkové linii, řízené sluchové, dotykové, čichové, případně zrakové vjemy, či ovlivnění kvality předmětů vlnovými paprsky, pak se nemusí jednat o psychické problémy dle definice běžných odborníků, nýbrž o záměrně vyvolanou manipulaci s psychikou a tělem člověka podle nezveřejněné tajné vědní kvalifikace. Pakliže se obyčejný člověk stal obětí tohoto zločinu proti lidskosti, přežil tak nepřežitelné a současně je si vědom tohoto svého svědectví, pak dle svých možností udělal maximum pro jeho upozornění. Vlastní zkušenost s tímto druhem zločinu donutila moji obyčejnou osobu vrátit se ze zahraničí v patách smrti touto neznámou zbraní a přijmout nedobrovolně pro zachování svého života a ukončení mučení a vraždění mé osoby na dálku původní místo v zaměstnání a pobývání. Je mi moc líto všech obětí tohoto druhu zločinu a absence bezpečnosti proti této totalitní technologii.

gogo ( 18. prosince 2012 14:01 )

To je skutečně více než dojemné... Na jedná straně ponechává zákony, aby si každý pitomec mohl pořídit skladiště zbraní a na druhé straně si hraje s pozůstalýmmi obětí...

beruna ( 18. prosince 2012 14:01 )

V zemi, kde lidi doma běžně mají celý arzenál střelných zbraní, používaných v armádě, kde si lze náboje koupit i v obchoďáku a kde denně umírá zastřelením 80 lidí, to určitě nebude mít jednoduché. Obama je ale každopádně pro Ameriku šance, jak v tom něco změnit.

hofihofi ( 18. prosince 2012 13:01 )

At si nehraje a nic nevyjadruje ale zaridi, aby se uz tam takhle nestrilelo.

Zobrazit celou diskusi