Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jeho bratr zmasakroval školu: Já v tom nejedu, hájí se Ryan (24)

Autor: simao, evak, ČTK - 
16. prosince 2012
06:11

Adam Lanza (†20) je hlavním podezřelým ze střelby v americkém Newtownu. Zpočátku jí však byl jeho straší bratr Ryan (24), jehož fotka se objevila v řadě zámořských médií. Ryan však tvrdí, že nic neprovedl. Ve městečku, kde došlo k hrůzné události, ostatně ani nežil.

Za střelce byl oficiálně označen Adam Lanza (†20). Podle zahraničních médií trpěl lehkou formou autismu. Někteří sousedé ho označili za génia, jelikož se výtečně učil. Neměl mnoho přátel a celý den vysedával před počítačem. Velmi těžce nesl rozvod rodičů před čtyřmi lety a pro mnohé z okolí byl »časovanou bombou«.

Adam Lanza: Zabil matku její zbraní

V pátek své psychické problémy nezvládl a zastřelil 20 dětí, sedm dospělých včetně své matky a sebe. Ke střelbě použil tři zbraně - Všechny byly psané právě na matku.

Uvnitř školy se našly dvě pistole Glock a Sig Sauer. V autě, kterým Lanza ke škole přijel, se našla puška ráže .223. Lanzova matka měla legálně registrované čtyři zbraně.

Lanzova matka Nancy, která byla nalezena mrtvá v jejich domě, byla v okolí oblíbená a lidé ji označovali za láskyplně pečující matku, která ráda pořádala sedánky s hraním kostek a různé sváteční oslavy. S Peterem Lanzou, daňovým ředitelem, žijícím ve Stamfordu v Connecticutu, se rozvedla. A rodina se rozpadla. O čtyři roky později však přišlo ještě něco mnohem horšího...

Ryan Lanza: Já nestřílel

Střelba z Newtownu je druhá nejsmrtelnější v amerických dějinách a jedna z nejhorších, jaké byly kdy zaznamenány na celém světě.

V roce 2007 zabil střelec na vysoké škole Virginia Tech 33 lidí včetně sebe. Jenom Virginia Tech a vražedné řádění Anderse Breivika v Norsku v roce 2011, při němž zahynulo 77 lidí, měly na světě za posledních dvacet let víc obětí, než páteční masakr, který rozpoutal Adam Lanza.

Zprvu byl však za střelce zahraničními servery chybně označen Adamův o čtyři roky starší bratr Ryan. Policie ho vyslechla, ovšem ne jako podezřelého. Objevily se však zvěsti, že měl Adam u sebe v době střelby občanský průkaz svého bratra. A proto prý došlo k mýlce. 

Ryan, kterému přišla kvanta ostře odsuzujících zpráv, se navíc rychle začal bránit na facebooku nařčení, že spáchal ohavný čin a postřílel 20 dětí a 6 dospělých. Mnohým však již začalo svítat - jak by mohl střelec, který zemřel při brutální akci (patrně vlastní rukou) odepisovat na internetu?

"Já jsem to neudělal, byl jsem v práci. Já jsem to nebyl," bránil se Ryan Lanza. A to i tám, že v Newtownu již ani nežije. V tu chvíli však možná ještě nevěděl, že peklo rozpoutal jeho mladší bratr...

venxa ( 16. prosince 2012 16:28 )

Gogo prijed sem a dostanes par broku do pr.dele. Jinak nevim co pise Blesk o obcanskem prukazu. Jaky obcansky prukaz? Nic takoveho zde neexistuje.

valentinar ( 16. prosince 2012 15:14 )

pasadena ( 16. prosince 2012 12:24 )

nedivím se,že si redaktoři nelámou hlavu s pravopisem(místo starší v klidu nechají straší a podobné perly),když pak vidí pro jaké inteligenty to vlastně píší.

kmotrenka ( 16. prosince 2012 11:38 )

jste vsichni na hlavu? Neco takoveho jsem jeste necetl. Jste asi vsichni spolek kretenu, kteri se ukaji psanim nesmyslnych a debilnich diskusnich clanku.

nojasne ( 16. prosince 2012 11:18 )

tak si připrav pyžamo a kartáček na zuby, za chvíli pro tebe přijedou

Zobrazit celou diskusi