Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pozor, klouže to! Česko pokryla zrádná ledovka, v Praze přes 100 nehod

Ledovka způsobila velké problémy nejen na silnicích, ale i chodnících
Ledovka způsobila velké problémy nejen na silnicích, ale i chodnících  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
15. prosince 2012
14:14

Návrat z pátečního večírku se stal pro mnohé složitým úkolem. A nejen kvůli vypitému množství alkoholu. Silnice, ale i chodníky, se změnily v noci na sobotu v ledovku. A během sobotního rána a dopoledne přišly i dopravní nehody. V některých případech bohužel tragické.

Mrznoucí déšť zkomplikoval provoz na řadě míst v Česku. Na Liberecku doporučili silničáři řidičům raději vůbec nevyjíždět, meteorologové však vydali oficiální varování před náledím i v jiných krajích. Především v Ústeckém kraji a na jihu a západě Čech.

Desítky zranění na chodnících

Dopravní situaci ztížila ledovka i v Praze a Středočeském kraji, kde měla problémy i městská hromadná doprava a došlo ke stovce nehod. "Hlavní silnice se snažíme udržovat, ty vedlejší nejsou očištěny a během dne ani nebudou. Prosíme řidiče, aby se nesnažili nikam dojet," řekla Novinkám pražská policejní mluvčí Eva Kropáčová.

Havarovali dokonce i hasiči, kteří vyrazili právě k jedné z nehod. Záchranáři pak ošetřili desítky případů poranění po pádu na kluzkém chodníku - přes 80, což je stejné množství jako za poslední dva týdny. Ohroženi jsou hlavně senioři, řekla ČTK mluvčí pražské záchranné služby Jiřina Ernestová. "Navíc stav chodníků, které nejsou odhrnuté, tomu (zlepšení situace) vůbec nepomáhá," dodala.

A připomněla, že u staršího člověka představuje jakákoli zlomenina nebezpečné zranění. "Nejhorší jsou chodníky, kde jsou kostky, tam je situace velmi vážná," uvedl mluvčí pražské Technické správy komunikací (TSK) Tomáš Mrázek.

Smrtelné nehody v Mostu a Zlíně

Ledovka a náledí ale "úřadovaly" i jinde než v metropoli. V Mostě došlo k tragické nehodě, kdy třiačtyřicetiletý muž zemřel za volantem svého vozu a jeho spolujezdkyně (53) utrpěla vážné zranění, jak ČTK potvrdila mluvčí krajské policie Veronika Hyšplerová.

"Řidič pravděpodobně nepřizpůsobil rychlost vozu stavu a povaze vozovky a na namrzlé silnici narazil do sloupu tramvajového vedení. Na místě zemřel," uvedla mluvčí policie.

Třiapadesátiletá řidička pak dnes odpoledne nepřežila havárii osobního automobilu Škoda Octavia u obce Březůvky na Zlínsku.

"Prosíme řidiče, aby dodržovali bezpečnou vzdálenost mezi vozy, zejména na silnicích nižších tříd," dodal policejní mluvčí Karlovarského kraje Pavel Valenta. Stav vozovek se však po poledni mírně zlepšil, podobně jsou na tom i chodníky. Ledovka se však bude tvořit i během sobotního večera a nedělního dopoledne, kdy teploty opět klesnou pod bod mrazu.

e.44 ( 15. prosince 2012 21:11 )

Pšóni, to je kapitola sama pro sebe. Ten pšónskej kamioňák, co se dneska na okruhu ploužil středním pruhem byl zralej na odstřel.

simeonsimeonovic ( 15. prosince 2012 21:03 )

No, on je pražák a pražák, čistokrevných tu moc není , to ostatní jsou stejně vidlácké naplaveniny. Zajímavé je, že každý, kdo tu udělá vejšku se nehodlá vrátit do své rodné vidlácké vesnice, ale chce být pražák. Takže, pokud nadáváte pražákům, je jich tu asi tak 30 procent poctivých, křtěných Vltavou.

pepazdp ( 15. prosince 2012 19:57 )

No přesněěěě Pšóni a vidláci si dneska přijeli do Prahy rozbít huby a eště tu pak blbě kecaj

pepazdp ( 15. prosince 2012 19:54 )

Byls dneska v Praze? Nebyl Přečet sis titulek a projevuješ se tu jak bleskobulvárožrout obecný

renatarojnilova ( 15. prosince 2012 18:30 )

Zdravim. Mezi lidma ted koluje novinka, jak si privydelat na internetu par penez. Je to na - www.CervenoCerna.Unas.cz - Ja si takto vydelavam uz pres mesic a nemuzu si to vynachvalit, stejne jako znami, kteri mi to poradili Doporucuji to omrknout rychle, protoze brzy to uz nebude mozne!

Zobrazit celou diskusi