Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Pěstitel sklidil čtvrt tuny mandarinek: Zásobuje celou obec

Mezi svými keři citrusů je František Holčapek každý den
Mezi svými keři citrusů je František Holčapek každý den  (Autor: Blesk - Jiří Čada)
Autor: Jiří Čada - 
11. prosince 2012
07:17

Až čtvrt tuny mandarinek, pomerančů grepů a citronů sklídí nyní před vánočními svátky František Holčapek (73) ze Šebkovic na Třebíčsku.

Přestože na Vysočině hustě chumelí, ve svém skleníku za domem mezi keři citrusovníků s kbelíkem a nůžkami v ruce se prodírá důchodce pan František. Citrusy už prý tento bývalý zemědělský a lesnický inženýr pěstuje přes šedesát let.

Svými plody zásobuje nejen své blízké, ale i sousedy. Celý život pracoval František Holčapek v zemědělství. Ve svém volnu pak úzce spolupracoval s Institutem tropického a subtropického zemědělství v Praze.

„Vzpomínáte za totality na ty příšerně zelené kubánské pomeranče?“ zkouší paměť Blesku pěstitel. „To byl sovětský experiment na Kubě. Sovětští mičurinci tam v tropické oblasti vysadili subtropické odrůdy a takhle to dopadlo. Plody se vůbec nevybarvily,“ vzpomíná s úsměvem na tehdy dovážené pomeranče.

Ve skleníku, kde jsou plody obalené keře panuje překvapivě chlad. „Ty rostliny nepotřebují žádné velké horko, nesmí to pomrznout,“ vysvětluje Holčapek. Každý den nyní sklízí kbelíky zralých citrusů.

„Keře jsou už staré osmnáct let. Nejkrásnější jsou japonské odrůdy mandarinek. Italské zase mají úžasné aroma,“ pochvaluje si pěstitel.

zasejedna ( 11. prosince 2012 11:28 )

trefné a pravdivé

e.44 ( 11. prosince 2012 11:22 )

Já dětem taky ty jednotlivé měsíčky loupala Navíc ty pomeranče byly takové "suché", nedalo se z nich vymačkat moc šťávy

naidka ( 11. prosince 2012 11:02 )

a tobě zadrátoval díru v plotě.

uzjsemtudlouho ( 11. prosince 2012 11:01 )

Také si na ně pamatuji. Měly nejen tvrdou kůru, ale i tu blánu, co obepíná každý dílek. Kvůli tomu je děti příliš nejedly, syn se nám jednou dokonce tou blánou začal dusit, nepovedlo se mu jí pořádně rozkousat. Pokud jsme neměli štěstí na normální pomeranče, museli jsme u těch kubánských dětem oloupávat i jednotlivé dílky.

chrchla ( 11. prosince 2012 10:31 )

Zobrazit celou diskusi