Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Honza (39) seděl za znásilnění neprávem: Chce odškodné 31 milionů

Autor: Richard Veselý - 
10. prosince 2012
18:25

Justiční omyl převrátil život naruby Janu Šafránkovi (39). Od svých devatenácti let žil s cejchem sexuálního delikventa kvůli znásilnění, které nespáchal. Teď se soudí s českým soudem a chce odškodné 31 milionů korun.

Deset měsíců ve vazbě, zničené rodinné vazby, nenávist sousedů a nešťastná maminka, která až do své smrti věřila v jeho nevinu... To vše si vytrpěl Jan Šafránek z Hlinska u Pardubic, v roce 1993 odsouzený za znásilnění. „Zničilo mi to život. Vůbec nevím, proč ta dívka tenkrát obvinila mě, vůbec jsem ji neznal. Poprvé jsme se setkali až na policii,“ řekl Blesku.

Nikdo mu nevěřil

Odsouzení klidného a bezproblémového mladíka byl pro lidi z jeho okolí šok. O jeho nevině zůstali přesvědčeni jen nejbližší příbuzní – rodiče a sestra. „Za dvacet let se stalo tolik křivdy, můj bratr žije v Hlinsku celou tu dobu s cejchem devianta. Naší mamince to nakonec podlomilo zdraví a zemřela,“ řekla sestra Jana Šafránková (41).

Všichni ostatní, včetně členů rodiny, uvěřili v jeho vinu. „Myslel jsem si, že to Jenda opravdu udělal a uvěřili tomu i mí synové, kteří se s ním dříve kamarádili. Nikdo z nás nevěděl, že by taková chyba soudu byla vůbec možná,“ uvedl u soudu Šafránkův strýc Zdeněk Vlach.

Jan Šafránek se nakonec na malém městě přestal s kýmkoliv stýkat. Kamkoliv přišel, pronásledovala ho jeho špatná pověst. „Chtěl bych, aby byli potrestáni ti, kteří tenkrát zavinili mé odsouzení. Aby si odseděli to, co jsem si nespravedlivě musel odsedět já a aby poznali, jaké to je,“ popsal Šafránek reportérovi Blesku.

Soudní šlendrián

Život soukromého zemědělce Jana Šafránka se změnil v roce 1992, v době, kdy mu bylo 19. Policie ve Hlinsku ho nejdříve obvinila ze znásilnění dívky (17), policie ze Žďáru nad Sázavou pak z přepadení další ženy.

Soud ho nejdříve odsoudil na 3,5 roku za přepadení druhé ženy, odvolací soud pak rozsudek zrušil a odsoudil Šafránka na rok za znásilnění té první. Odseděl si deset měsíců.

V roce 2006 byl policií zadržen skutečný pachatel znásilnění. Jak vyšlo najevo, důkaz o Šafránkově nevině, záznam o nálezu spermatu na oblečení znásilněné dívky, byl po celou dobu v policejním spisu. Nesmyslný rozsudek nad Šafránkem soud zrušil až v roce 2010.

honza51 ( 11. prosince 2012 08:01 )

Ty "chytrolíne" a co mi řekneš na tento odstavec - "V trestním spisu byl totiž údajně od začátku důkaz, který vyloučil vinu jeho klienta: znalecký posudek zdravotníka týkající se krevního rozboru. "Orgány činné v trestním řízení to ale ignorovaly stejně jako naprosto pasivní obhájce ex offo," uvedl právník..." Doufám, že ti je to už jasné, že VŠICHNI KOLEM TOHO MLADÍKA SELHALI a protože soudce je nejvyšší instance v procesu, tak chyboval i on. A tuto jistotu beru z informací, které jsou dostupné, hňupe!!!

honza51 ( 11. prosince 2012 06:17 )

Rád bych teda věděl jaké spisy se dávají k prostudování obhájci, obviněnému atd. Máš v těch pojmech guláš a tváříš se jako "nejchytřejší". A přitom ti jde jenom o to, abys tady provokoval a chytal za slovíčka. Celá tvoje objektivita by byla v hajzlu, kdyby se to stalo tobě.

honza51 ( 11. prosince 2012 06:12 )

Hele s pitomcem se nemá cenu bavit. Když jsem Ti vyvrátil tvé kecy o DNA, tak sis našel něco jiného. Ale bavíme se tady o životě člověka a myslím, že i soudce by měl soudit podle práva a využít všechny prostředky k objasnění případu. A tvé rozdělování na spisy soudní a policejní, asi ti trochu přeskočilo. Nemyslíš? Takže podle tebe se vytváří jedny spisy pro policisty a jiné pro soudy? Odkdy??? Asi jsi trošku přebral, takže příště uvažuj, pokud máš čím.

ornel ( 10. prosince 2012 21:12 )

tret smrti nic neřeší.Práce-muka-utrpení.To je trest!

ornel ( 10. prosince 2012 21:09 )

blboun?Poznáme

Zobrazit celou diskusi