Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ratha chtějí převézt do Prahy: Pusťte ho na Vánoce domů, ozývá se z ČSSD

David Rath nadále sedí v litoměřické vazební věznici, plánuje se ale jeho převoz do Prahy. A z ČSSD dokonce zní: Pusťte Ratha na Vánoce domů k rodině
David Rath nadále sedí v litoměřické vazební věznici, plánuje se ale jeho převoz do Prahy. A z ČSSD dokonce zní: Pusťte Ratha na Vánoce domů k rodině  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: simao, ČTK - 
10. prosince 2012
08:06

Novým domovem se pro zatčeného Davida Ratha stala v květnu litoměřická vazební věznice. Sedm měsíců od zatčení zde sedí stále, a tak ministr spravedlnosti Blažek připustil, že se plánuje politikův převoz do Prahy. A z ČSSD se dokonce ozývá: Pusťte Ratha na Vánoce domů, ať může být s rodinou!

Vězeňská služba hodlá v nejbližší době přesunout vazebně stíhaného poslance a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha do věznice blíž jeho bydlišti, tedy do Prahy. Potvrdil to sám ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) pro MF Dnes.

Rath nyní sedí za mřížemi vazební věznice v Litoměřicích. Není však jisté, zda v Praze skončí po plánovaném převozu na Pankráci či v ruzyňské věznici.

"Důvodem ale není, že by Vězeňská služba chtěla vyhovět návštěvám příbuzných. Blíží se soud a cílem je snížení nákladů na každodenní převoz," dodal ministr. Oficiální obvinění Ratha by mělo padnout v lednu, policejní vyšetřování tohoto velkého korupčního případu je již u konce.

Senátor Chládek: Pusťte ho domů za rodinou

Rathova manželka Eva by to každopádně měla z Hostivice nejblíže na Ruzyni, zatímco Litoměřice jsou přece jen o poznání dále. Ratha navíc v současnosti může navštívit každých 14 dní na 90 minut.

Někdejší ministr zdravotnictví a středočeský hejtman Rath však ve vazbě stráví i nadcházející svátky klidu a míru. Senátor za ČSSD Marcel Chládek, mimochodem bývalý Rathův náměstek ve Středočeském kraji, proto ministra Blažka požádal, aby prověřil, zda stále existují vazební důvody v Rathově případu.

Na Ratha byla uvalena vazba např. kvůli obavám z ovlivňování svědků, ale také útěku. "Je tu nepochybně také lidský rozměr a lidská práva. David Rath je otcem dvou malých dětí, s kterými je mu blízký kontakt odpírán už více než půl roku kvůli pokračující vazbě," řekl senátor Chládek Mladé frontě a lobbuje tak pro Rathovo propuštění na Vánoce domů.

12356 ( 11. prosince 2012 18:24 )

ty uz zase zacinas zde uradovat lecenim? Strc si tuy svoje doporuceni do zadele agente

12356 ( 11. prosince 2012 18:23 )

No on ten tvuj Rath clenem ODS byl, ale pak jako spravnej gauner vycitel, kde se bude krast lip, tak misto modre si vybral oranzovou, no a mas to.

12356 ( 11. prosince 2012 18:20 )

Doufejme, ze se dostane.

12356 ( 11. prosince 2012 18:19 )

souhlas

12356 ( 11. prosince 2012 18:19 )

Az to bude mladymu dokazano, tak potom tady o tom mektej, zatim se nic neprokazalo, narodni poklade.

Zobrazit celou diskusi