Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Nečas to rozštípnul: sKarty budou průkazkami a platby s nimi dobrovolné

Premiér Nečas a ministryně Müllerová na brífinku o sKartách
Premiér Nečas a ministryně Müllerová na brífinku o sKartách  (Autor: ČTK, mpsv.cz)
Autor: simao, ČTK - 
7. prosince 2012
13:59

Premiér Nečas (ODS) a ministryně Müllerová (TOP 09) na dnešním brífinku prozradili, jak to tedy nakonec bude s kontroverzním projektem sKaret. K ledu ho neposlali, sKarta bude sloužit jako průkazka na Úřadu práce. Její používání k příjmu dávek i platbám však bude dobrovolné.

"sKartu je třeba vnímat jako průkazku, kterou se příjemci sociálních dávek budou prokazovat Úřadu práce," uvedl dnes premiér Nečas. Kontroverzní karty přitom měly být původně povinné pro všechny příjemce sociálních dávek a právě přes ně mělo probíhat jejich vyplácení.

Zjednodušeně řečeno, rovnice "bez sKarty - žádné dávky" již neplatí. Nyní je jasné, že k placení či vybírání peněz od státu z bankomatů je lidé budou moci používat dobrovolně. Povinné to bude jen u těch, u nichž hrozí zneužívání dávek.

Doručování sociálních dávek přes složenky či na účty tak nezaniká. Bude jen více možností. Výběry podpory z bankomatů na sKartu navíc již nebude od ledna zpoplatněno šesti korunami, jak tomu bylo doteď.

Kritizované sKarty: systém je prý plně funkční

Premiér Nečas tak dnes představil výsledky dohody státu s Českou spořitelnou (ČS), která systém sKaret zaštiťuje a provozuje.

Ministerstvo práce a sociálních věcí s ní přitom uzavřelo smlouvu na 12 let, a to ještě za šéfování dnes již exministra Jaromíra Drábka a jeho pravé ruky, trestně stíhaného náměstka Vladimíra Šišky.

Současná ministryně Müllerová přitom doufá, že se podaří v souvislosti s sKartami předejít dalším komplikacím. Systém by již prý měl být plně funkční. Potřebné novely zákonů na užívání sKaret budou předloženy do konce ledna, slíbila ministryně.

"Projekt sKarty je jedním z nejrobustnějších z technicky nenáročnějších projektů, jaký jsme kdy realizovali. Máme velkou radost, že po technické stránce vše běží naprosto hladce," dodal generální ředitel ČS Pavel Kysilka.

sKarty dnes využívá na 160 tisíc lidí, což je však méně, než se čekalo. Celkem má ministerstvo vydat na 1,2 milionu sKaret. Systém sociálních karet přitom podrobila ostré kritice opozice, která navrhla jejich úplné zrušení. Proti sKartám se pak ozvali i někteří koaliční poslanci, odbory, rada postižených či ombudsman.

arcaben ( 8. prosince 2012 08:25 )

kukuku: trefné Přesně to si zřejmě myslí o nás páni politici,když to na nás valí horem-dolem

ornel ( 8. prosince 2012 06:03 )

Jabloneckej blb Drábek by za to měl dostat minimálně trest smrti .Jsem pravičák,ale tahle vládla pos...a co mohla.Ty pro...mr...dali peněz!

jajas ( 7. prosince 2012 21:42 )

No s těma sKartama to je taky dílo! Ale jak tak koukám, tak nám zrušili diskusi o Peake a Vondrovi!!! No toto, no toto......

kukuku ( 7. prosince 2012 20:58 )

Radši ne. Ještě by zavedli povinnost místo ní nosit Bémovu OpenCard, Drábkovu S-kartu, Horákovu IZIP-kartu a do nosu kroužek, aby se ten národ volů na špagátu líp vedl.

aksima ( 7. prosince 2012 20:48 )

No ty kráso - to už si dělaj fakt srandu. To už neni možný co se tady děje- někdo si namastil kapsu ,,chytrýma" Skartama - teprve po vydání zjistili, že je to vlastně k h...u a vymýšlí akorát p.....y aby lidi umlčeli. Nemám si tu kartu nalepit na čelo? Nebo jí nosit na řetízku jako módní doplněk???!!!Tohle mě fakt vytočilo! To si vážně myslejí,že jsme takový stoupové,nebo co?!?! Na co máme občanky??? Ty kráso- vidím,že do naší politiky může kdejaký pitomec.... tohle nemohl vymyslet někdo inteligentní... Už jsem otrávená tím co se tady v ČR odehrává....

Zobrazit celou diskusi