Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Legální marihuana: K prodeji bude v lékárnách!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
7. prosince 2012
13:25

Sněmovna dnes schválila používání marihuany ke zmírnění příznaků některých chorob. Konopí by si pacienti mohli podle schválené novely legálně koupit jen na elektronický lékařský předpis. Toto opatření má zabránit zneužívání látky. Normu musí ještě projednat Senát.

Novela má podle jejího spoluautora Pavla Béma (dříve ODS) "zpřístupnit léčebné konopí pro pacienty, kteří jej potřebují a kteří jej povětšinou už dnes stejně užívají, často bohužel v rozporu s českými zákony".

Marihuanu je možné používat například ke zmírnění příznaků rakoviny, roztroušené sklerózy nebo atopického ekzému. Bém zdůraznil, že novela nepředznamenává postupnou legalizaci "rekreačního využívání konopných produktů". Nepřináší ani legalizaci pěstování konopí pro léčebné účely doma, po čemž volali někteří zastánci užívání marihuany.

Droga k léčebným účelům by se měla nejprve dovážet. Až po roce by měli vstoupit na trh tuzemští pěstitelé, aby měl Státní úřad pro kontrolu léčiv čas na přípravu. Ústav má například vydávat licence pěstitelům a organizovat výběrové řízení na nákup marihuany a kontrolovat předepisování konopí.

pepazdp ( 7. prosince 2012 16:49 )

Potěš koště ty to snad myslíš vážně, že by z toho moh bejt bič na dealery a pěstitele

musoad ( 7. prosince 2012 16:15 )

Vlk se nažral, ale koza zůstala celá. Aneb když to lidi chcou, tak to schválíme, aby si mysleli, že pro ně něco děláme, ale nasadíme na marjánku pěknou sazbičku, abysme z toho taky něco měli.

pepazdp ( 7. prosince 2012 15:58 )

Ha, hááááááááááááááááá jako fór dobrý Kterej blbec by si máňu kupoval v lékárně, když od dealera jí má podstatně levnějc, pokuď si jí sám nedokáže vypěstovat.

aronak ( 7. prosince 2012 15:06 )

Nejde mi do hlavy, z čeho si tento lék bude mět např. důchodce koupit, určitě na něj nebude mít peníze. A už vůbec nechápu, jak přišli na tak vysokou cenu.

zadnice ( 7. prosince 2012 15:02 )

Přesně, zlodějina řízená státem!!!

Zobrazit celou diskusi