Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Ostře hlídaný izraelský premiér v Praze: Hrozí Česku atentát?

Jeden z nejstřeženějších politiků světa, izraelský premiér Benjamin Netanjahu, se do Prahy vydal letos již podruhé
Jeden z nejstřeženějších politiků světa, izraelský premiér Benjamin Netanjahu, se do Prahy vydal letos již podruhé  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
5. prosince 2012
08:50

AKTUALIZUJEME: Na státní návštěvu dnes do Prahy dorazí izraelský premiér Benjamin Netanjahu, jeden z nejstřeženějších politiků na světě. Vyjádří i díky za podporu při nedávném hlasování v OSN o postavení znepřátelené Palestiny.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se v Praze zastaví cestou do Německa, kam se chystá na jednání s kancléřkou Angelou Merkel. Českému premiérovi Nečasovi chce však předtím poděkovat za postoj Česka při posledním hlasování v OSN k Palestině.

Zatímco 138 států hlasovalo pro to, aby se zlepšilo postavení Palestiny v OSN, jen 9 států v čele s USA a Kanadou bylo proti. Mezi nimi bylo i Česko. A pak také skupina států jako Palau, Marshallovy ostrovy, či Mikronésie.

"ČR se už mezi diplomaty v žertu přezdívá skupina tichomořských ostrovů," řekl Právu diplomat, který si nepřál být jmenován. Česko bylo jedinou zemí z Evropy, která hlasovala spolu s nimi. Některé státy se hlasování zdržely, např. Německo. Palestina se tak stala nečlenským pozorovatelským státem a má v OSN stejný status, jako třeba Vatikán.

Hrozí Česku atentáty?

Izrael označil český zamítavý postoj vůči Palestině za odvážný. Česko však patří mezi izraelské spojence dlouhodobě. S ohledem na současný izraelsko-palestinský konflikt se však proto objevily obavy, že by se i Česko, potažmo jeho diplomaté, mohli stát terčem atentátů militantních islamistů.

Že by naší zemi hrozilo kvůli hlasování nějaké nebezpečí, to však odmítá premiér Nečas. "Nemyslím si to. ČR nehlasovala proti Palestině. Její vznik, nezávislost a mírové soužití s Izraelem podporujeme. Hlasovali jsme proti jednostrannému kroku, který mírový proces jen zkomplikuje," řekl Nečas Právu.

Napjatější situace je v tomto ohledu v Sýrii, kde Česko vzhledem k pokračující občanské válce a ostřeování metropole Damašku redukuje svůj diplomatický personál. Ministr Schwarzenberg prozradil, že stažen byl "personál, který není nutný".

Netanjahu letos podruhé

Izraelský premiér do Prahy přicestuje letos již podruhé. Netanjahu je přitom jedním z nejstřeženějších politiků na světě. Česká policie tomu přizpůsobuje i bezpečnostní opatření, dopravu ale návštěva výrazněji narušit nemá.

Proti izraelské návštěvě se však bude v Praze i protestovat. Svoji akci svolává na Staroměstské náměstí Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě. Míní, že česká zahraniční politika je dlouhodobě jednostranná, což jí vadí. Naopak před úřadem vlády se shromáždí lidé, kteří s českou vládou a jejím postojem v OSN souhlasí.

enkidu358 ( 5. prosince 2012 13:18 )

zdar a příště slušněji... rozhodně nepodporuji židy... že by byl žid prezidentem ČR se mi příčí

bome ( 5. prosince 2012 13:14 )

sorry ja musim jit jeste spat mam tu brzo rano a strasim od 5 rano, priste zase budeme pokracovat, zdar...

enkidu358 ( 5. prosince 2012 13:08 )

já bych neřekl, že nic nedělá když je necháš... nebo si zapoměl na nepokoje v německu, v holandsku, francii, anglii? izraelci jsou šmejdi, ale arabové taky... jedni tě vytáhnou z peněz podvodem a druhej si to vezme hlava nehlava... promiň, ale já se palestinců nemohu zastávat, ale to neznamená, že podporuji židy, já jsem křesťan

bome ( 5. prosince 2012 13:06 )

kdyny bylo na me tak bych oba staty srovnal se zemi. Ale kdyz nechas araba tak ti nic delat nebude, ale ta pakaz zidovska ma neustalou potrebu vykoristovat a utlacovat gojima, maji to primo narizene ve svem uceni, skodit, pujcovat na vysoky urok, lhat a nedrzet slovo, to neni v jejich uceni hrich a my jsme totiz pro zvirata a ne lide my nezidi a to vsichni vcetne arabu, takze lepsi arab nez zidak, A nevr tomu, ze ty utoky dela arab, ty jsou vzdy kdyz je potreba rozdmichat konflikt a tak to bylo i pred timto hlasovanim v osn o jejich statnosti.

luciferr ( 5. prosince 2012 12:53 )

Zobrazit celou diskusi