Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dojatá Hillary Clinton v Praze: Od knížete dostala fotku s Havlem

Autor: simao, ČTK - 
3. prosince 2012
18:37

Od premiéra Nečase dostala kytičku, od knížete Schwarzenberga fotku v rámečku. Kromě politických jednání si americká ministryně zahraničí Hillary Clinton na dnešní státní návštěvě i zavzpomínala. Na Václava Havla a návštěvu Prahy v roce 1994, kdy její manžel Bill zahrál v Redutě českému publiku na saxofon.

Americkou ministryni zahraničí Hillary Clinton v Praze přivítal premiér Nečas. A neobešlo se to bez kytice růží.

Při setkání s českým ministrem zahraničí Schwarzenbergem pak úspěšná americká politička dostala fotografii, na níž je zachycena spolu s manželem a exprezidentem USA Billem Clitonem a Václavem Havlem.

Clintonovi a Havel: Jazzový večírek v Praze, underground v Bílém Domě

Kníže fotkou připomněl to, že Clintonovi si byli s Havlem blízcí. Když loni v prosinci zemřel, přijeli ze zámoří na jeho pohřeb v katedrále sv. Víta.

Za dobrými vztahy stál i vliv tehdejší ministryně zahraničí a české rodačky Madeleine Albrightové, rodným jménem Marie Korbelové, která se s Havlem přátelila.

Když pak Havel v roce 1994 Clintona pozval do Prahy, legendární se stala jeho původně neplánovaná návštěva klubu Reduta, kam český prezident Clintona coby jazzového fanouška vytáhl. A navrch mu daroval saxofon.

A vstřícný vztah Clintona s Havlem pak podtrhlo, když české delegaci zahrál v Bílém Domě Havlův oblíbenec Lou Reed, zpěvák a někdejší frontman skupiny The Velvet Undreground. Na oficiální půdě se tak za účasti vysokých státních představitelů odehrál nečekaný "undergroundový večírek".

Demokrat Clinton navíc ve svém prezidentském období byl velmi nakloněn nejen Česku, ale celé střední Evropě - kvitoval úsilí o včlenění do euroatlantických struktur, kam Česko za Havla v roce 1999 skutečně vstoupilo.

Dnešní jednání s americkou delegací se protáhla

Schwarzenberg za fotku dostal na oplátku šálu a místo naplánovaných deseti minut spolu pak spolu jednali zhruba třicet. "Delegace ČR a USA pak jednaly dalších dvacet minut," řekl ČTK jeden z diplomatů.

Patrně si notovali a celý pobyt Hillary Clinton na českém ministerstvu se tak protáhl. Ministryně při něm označila Česko za jednoho z nejbližších amerických partnerů a přátel na evropském kontinentu.

Projevilo se to ostatně i nedávno, kdy Česko jako jediný stát v EU hlasovalo stejně jako Spojené státy proti novému postavení Palestiny v OSN coby nečlenského pozorovatelského státu.

Na své závěrečné rozlučkové cestě po Evropě (začátkem příštího roku prý odejde z úřadu) jednala Clinton v české metropoli mimo jiné o americko-japonské nabídce Westinghousu na dostavbu jaderné elektrárny Temelín.

vrtajzub ( 18. prosince 2012 00:20 )

Dostala fotečku Havla ? Určite si ju dá do spálne na nočný stolík, kolká čest.Už vyzerá jak ježibama, šereda škaredá.Ani sa nedivím, že ten jej chlap nahánal baby. Šeredná ropasmi, jak keby od hrncov odbehla.

mathony ( 4. prosince 2012 08:23 )

ten starej vůl spal i ve stoje v přímém přenosu při kecání té americké krávy která nahonem lobuje než zkončí ani se není čemu se divit že clinton zahýbal kde se dalo

pgga ( 4. prosince 2012 07:38 )

Slovak?

kov3 ( 4. prosince 2012 06:27 )

Chrchlajici Ruzyne - az mi vyletela kava nosom..a este som aj prskol na monitor....

pgga ( 4. prosince 2012 01:20 )

CR si je zodpovedna sama Za sebe...US...CR Opravdu nepotrebuje...

Zobrazit celou diskusi