Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nečas: Povinná sKarta je mrtvá! Bude dobrovolná

Premiér Nečas na tiskové konferenci s Ludmilou Müllerovou, novou ministryní práce a sociálních věcí
Premiér Nečas na tiskové konferenci s Ludmilou Müllerovou, novou ministryní práce a sociálních věcí  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
20. listopadu 2012
15:58

Premiér Nečas dnes na tiskové konferenci oznámil, že sKarty, přes které měly povinně probíhat výplaty sociálních dávek, povinné nebudou.

Teprve od 16. listopadu šéfuje Ludmila Müllerová (TOP 09) ministerstvu práce a sociálních věcí. Otěže nad ním převzala od Jaromíra Drábka. A hned měla na stole jeden kontroverzní projekt. Tzv. sKarty, přes které mělo povinně probíhat vyplácení sociálních dávek.

Čekalo se, že je Müllerová smete ze stolu. Jenže opak byl pravdou, ministryně v pondělí překvapila, sKarty označila za povinné. Bez sKarty žádné sociální dávky. 

Záhy po jejím uvedení do funkce to tak vypadalo, že první neshoda s premiérem Nečasem je na světě. Předseda vlády však dnes uvedl na brífinku vše na pravou míru. Karty budou pouze dobrovolné!

Kontroverzní sKarty: Jen dobrovolně, řekl Nečas

Nečas se prý na dobrovolném používání sociálních karet dohodl s vedením České spořitelny, která nový systém vyplácení dávek provozuje. Podle premiéra by karta měla sloužit k vyplácení dávek v případech podezření na jejich zneužívání.

Chystá se tak nový, dobrovolný model, na kterém se bude ještě pracovat. Nynější podobu sKaret pro všechny však Nečas odvrhl jako "koncept, který je možné označit za téměř mrtvý."

Žádná revoluce ve vyplácení dávek se tak nechystá. V dalších jednáních nyní bude pokračovat ministryně Müllerová.

"Otevírá se prostor, abychom to uspokojivě vyřešili," dodala šéfka resortu práce. Ještě v pondělí přitom tvrdila: "Pokud se rozhodneme, že budeme chtít mít systém dobrovolný, bude to znamenat, že celý systém sociálních karet může být ohrožen..." Nečas se ministryně zastal. Podle něj jen mluvila o stavu, kdy by nedošlo ke změně smluv se spořitelnou.

Půjde projekt k šípku? Ombudsman: Nucení by bylo nezákonné

Úřady práce zatím vydaly 132 tisíc sociálních karet. Podle plánu jich původně měly do konce roku předat asi 600 tisíc. Sociální karty přitom mají řadu kritiků - opozici, některé koaliční poslance, odbory, i radu postižených. Jasně se tak rýsuje další neúspěšný vládní projekt.

Výhrady měl také ombudsman Pavel Vavřovský. Ten uvedl, že dokud lidé nepřevezmou sKartu, musí jim stát vyplácet dávky na účet nebo složenkou. A k převzetí sKarty nelze lidi donutit. Bylo by to podle něj nezákonné!

"V demokratickém právním státě lze povinnosti ukládat pouze na základě zákona. Povinnost příjemce jakékoli sociální dávky převzít sKartu žádným zákonem stanovena nebyla," uvedl Varvařovský.

zadnice ( 21. listopadu 2012 09:54 )

Korouhvička Nečas. Jeden den tak, druhý den když zjistí, že občané jsou proti, tak pan chytrý rychle otáčí. Důvěra občanů v tuto "vládu" je podle posledních anket 8%!!! No to je hnus a Nečas se svojí sranda partou neodstoupí, prachy jsou prachy!!!

jbjbjbjb1 ( 20. listopadu 2012 21:47 )

No to zjistíte velmi jednoduše, buď zavoláním na infolinku sKarty, na webu karty, v bankomatu a nebo si můžete nechat posílat smsky při změně stavu na účtu. Takže proti složence to můžete zjistit několika způsoby

castelo ( 20. listopadu 2012 20:25 )

castelo ( 20. listopadu 2012 20:25 )

castelo ( 20. listopadu 2012 20:24 )

Zobrazit celou diskusi