Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Irsku nechali zemřít těhotnou: Potrat by byl v katolické zemi ilegální

Ilustračí foto
Ilustračí foto  (Autor: profimedia.cz)
Autor: šim - 
14. listopadu 2012
15:55

Savitu ve 4. měsíci těhotenství přepadly nesnesitelné bolesti. V nemocnici v irském Galwayi odmítli dokončit potrat, kterým žena právě procházela, s šokujícím odůvodněním: „Toto je katolická země.“ Bylo to jedno z posledních, co Savita slyšela. Krátce poté zemřela na otravu krve.

Lékaři dali přednost 4měsíčnímu plodu před životem jeho matky, 31leté zubní lékařky Savity. A to jen proto, že potraty jsou v Irsku zakázané. Případem se začala zabývat zdravotní inspekce okamžitě poté, co Savita v nemocnici zemřela na rozsáhlou sepsi. Jedním z dalších argumentů bylo, že u plodu byla stále znatelná srdeční činnost.

Zoufalý vdovec řekl médiím, že v nemocnici jeho ženu opakovaně odmítli zachránit s tím, že jsou v katolické zemi. Manželé, původem z Indie, žili v Irsku už několik let.

„Zemřelo dítě, zemřela žena, její manžel je zdrcen. Je to tragédie,“ pronesl irský premiér Enda Kenny s tím, že jeho úřad žádné vlastní vyšetřování případu nechystá. „Nebudeme se do toho vměšovat, dokud nebudeme znát závěry dvou probíhajících šetření,“ dodal.

Vyšetřování potrvá nejméně tři měsíce. Nemocnice si stojí za tím, že v případu Savity Halappanavar neudělala žádné kroky v rozporu se standardními postupy. Mluvčí nemocnice vyjádřil vdovci upřímnou soustrast a lítost nad úmrtím jeho ženy.

Zbytečná smrt Savity vyvolala vlnu reakcí. Kritici zákazu potratů začali tlačit na premiéra Kennyho, aby uzákonil možnost potratů alespoň pro ty případy, kdy je ohrožen život matky. Chystá se dokonce demonstrace před úřadem vlády.

scipakov ( 15. listopadu 2012 13:56 )

...prečo nieloľko podobných tmárov-zadúbencov musí škodiť tisíckam žien?...nevieš čo píšeš, ak si bigotný hlboko veriací, tak si ver, ale nehlásaj bludy a výmysly...chceš zaviesť inkvizíciu???...zabudni, hon na bosorky už nebude , iba Ty provokuješ, aby ostatní znenavideli slušných veriacich...

thegood ( 15. listopadu 2012 13:42 )

Mne je len ľúto, ako ľahko ľudia podľahnú a uveria LŽI! O čom hovorím? Jednoducho VôBEC NIE JE PRAVDA, že súčasťou katolíckej morálky je v takomto prípade nechať zomrieť ženu aj dieťa! V prípade ohrozenia života matky tu totiž platí výnimka, že keď sa lekársky zákrok týka matky (aj tu však musí byť zámerom matky aj lekára záchrana dieťaťa), tak smrť dieťaťa nemá byť prostriedkom na záchranu matky, ale je ospravedlniteľná ako dôsledok daného zákroku! Treba mať ale stále na pamäti primárne záchranu oboch! Toto je pravda o katolíckej etike a nie tieto nenávistné ideologické lži!

scipakov ( 15. listopadu 2012 11:35 )

..nielen Poliaci, politici KDH na Slovensku podpísali s Vatikánom zmlúvu, kde je úplný zákaz potratov. Ak bude plne ratifikovaná, tak nadobudne platnosť a potom sa tešte...Tí Vaši politici s čiernokňažnikmi to hneď využiju...neviem prečo nadobudnutie demokrácie prínáša návrat inkvizície???...

e.44 ( 15. listopadu 2012 11:14 )

Jedno jestli sektáři nebo katolíci (to je taky taková přerostlá sekta), ať si ničej vlastní životy těma nesmyslama v který věřej, ale ať je neničej ostatním.

manolla1 ( 15. listopadu 2012 05:23 )

Není to jen o katolicích, jsou i jiné horší sekty! Když už někdo v něco ( v někoho ) věří, tak by to mělo být v normě, neměl by si nenechat zatemnit mozek, atd. to se nevyplácí!

Zobrazit celou diskusi