Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Klaus nemá rád Kukyho? Vetoval zákon na podporu českého filmu

Václav Klaus vetoval zákon o podpoře kinematografie, což se filmařům nezamlouvá. Ozval se mj. režisér Kukyho Jan Svěrák
Václav Klaus vetoval zákon o podpoře kinematografie, což se filmařům nezamlouvá. Ozval se mj. režisér Kukyho Jan Svěrák  (Autor: Archiv Blesku, Profimedia.cz)
Autor: simao, ČTK - 
13. listopadu 2012
16:07

Prezident Klaus v pondělí vetoval zákon o podpoře kinematografie. Důvod? Podle Klause českým filmařům nechybí ani tak peníze, jako spíš nápady a invence! Nesouhlasné reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. Ozval se třeba režisér Jan Svěrák, který stojí za úspěchy Kolji, Tmavomodrého světa, Vratných lahví, či Kukyho.

Film si na sebe musí vydělat sám, Klaus vyjádřil nesouhlas se zákonem o podpoře kinematografie a vetoval jej.

"Domnívám se, že skutečným problémem současné české kinematografie není ani tak nedostatek financí - i za málo peněz lze natočit velmi dobrý film - ale spíše nedostatek tvůrčí invence," vysvětlil své stanovisko Klaus.

Filmaři měli podle návrhu dostávat ze státního fondu až 300 milionů ročně, dotovaly by se snímky přes 70 minut i seriálová tvorba.

Jenže podle Klause by to nebylo fér. Filmový průmysl je pro prezidenta standardním obchodním odvětvím, neměl by být proto dotován z veřejných zdrojů. A co by prý na to řekli další umělci, dodal Klaus. Ať už z oblasti hudby, literatury, či divadla.

Svěrák: S Klausem nesouhlasím

Prezidentovi oponoval třeba režisér Jan Svěrák: "Přitom tvorba, kterou má Václav Klaus rád, totiž tvorba Ingmara Bergmana, byla ze zásadní části financována právě ze státních peněz. Jinak by nemohl natočit takové filmy, jaké natočil. Jsem ale rád, že jsem se od pana prezidenta dozvěděl, že kromě peněz mi chybí také invence," řekl nespokojený Svěrák ČTK.

Faktem však zůstává, že podporu filmu z veřejných prostředků (především filmových fondů) v Evropě výrazně zbrzdila ekonomická krize.

Čeští filmoví producenti však nyní věří, že Sněmovna prezidentské veto přehlasuje. Podobný zákon přitom Klaus vetoval již v roce 2006. Své stanovisko prý od té doby nezměnil.

arcaben ( 13. listopadu 2012 20:15 )

..bodejď by nevetoval zákon na podporu filmu=není rejža...Schválí zákon na podporu spisovatelů...a může psát a psát své poznatky,za naše peníze,z dalékých krajin do aleluja..

mirabelka43 ( 13. listopadu 2012 18:24 )

Ne a ne aaať schcípne i s Klivíí

cujevuxo ( 13. listopadu 2012 17:58 )

až si to tady přečte, tak bude velice smutný, nechtěla bys ještě změnit názor???

mirabelka43 ( 13. listopadu 2012 17:49 )

mirabelka43 ( 13. listopadu 2012 17:48 )

Zobrazit celou diskusi