Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Řidič vozu na rally smrti, který srazil čtyři dívky (†7 až †18): Já nic, to vítr!

Autor: shp, ČTK - 
11. listopadu 2012
18:26

Michael Bartončík, který svým rally vozem srazil v Lopeníku čtyři dívky (†7 až †18), které zraněním podlehly, má o důvodu havárie jasnu. Způsobil jí podle něj vítr, který smetl jeho vůz mimo vozovku.

„Vozidlo bylo na horizontu nadlehčeno a silný zadní nebo boční vítr jej poslal mimo vozovku,“ popsal nehodu Bartončík. Byla to strašlivá souhra nepříznivých okolností, dodal muž, který jel ve voze se svým bratrem Josefem. Technickou závadu na automobilu vyloučil. Podle redaktorky Blesku.cz, která byla na místě tragédie, lomcoval celým Lopeníkem opravdu silný vichr. Při cestě dokonce narazila na poražený strom.

Vinu za tragédii si neklade

Vinu za tragickou událost si neklade. „Subjektivně to vnímáme tak, že jsme to nemohli ovlivnit,“ řekl Michael Bartončík. On i jeho bratr vyvázli z havárie nezraněni. Českou rally jezdí deset let, start na RallyShow Uherský Brod byl v letošním roce teprve jeho první. „Příprava na závod ale byla standardní,“ doplnil Bartončík.

Vůz jel před nehodou 150 km/h

Vůz Mitsubishi Lancer podle Bartončíka jel krátce před nehodou rychlostí asi 150 kilometrů za hodinu. „Rovným úsekem se dalo za normálních okolností jet ještě rychleji. Přesto jsem preventivně brzdil. Auto se na horizontu mírně nadlehčilo, a přestože jsem odbrzdil, během deseti vteřin opustilo vozovku,“ uvedl Bartončík. Dodal, že příčný smyk už nešlo vyrovnat.

S pozůstalými se ještě nespojil

Nehodu si prý vybavuje přesně, popsat ji podrobněji ale odmítl. „Nechtějte to po mně, prosím vás,“ řekl. Po tragédii byl prý na policii v Uherském Hradišti, kde skončil až kolem 22:00. S pozůstalými se posádka ještě nespojila. „Dnes jsem k tomu nenašel sílu. Až na policii jsme zjistili, že oběti jsou čtyři a že jsou to děvčata. Slovy se nedá vyjádřit, co cítíme,“ povzdechl si Bartončík.

rolpa ( 19. listopadu 2012 12:58 )

Ridic nerespektoval podminky jake jsou dane silnicemi v obci, hnal to co to da ale selhal mu reflex rychleho mysleni , schopnost ovladnout rychlost a nenabourat.Bohuzel nebyl schopny zvratit tusici katastrofu ktera mela nasledky smrt ctyr divaku , stojicich v prikopu.Ridic je vinen ze smrti ctyr divaku , vyjel ze silnice do prikopu .

rolpa ( 19. listopadu 2012 12:44 )

Byl tak silny vitr ze az vsichni padali k zemi , divaci, nedivaci, poradatele, zavodnici a jejich auta ....To co tady kvakas je absurdni.Neschopny ridic nedokaze vcas ani reagovat na sve chyby pri rizeni a tak vuz je ponechan nerizeny svemu osudu.

rolpa ( 19. listopadu 2012 12:39 )

Tak tezkou masinu jako je zavodni vuz nemuze vitr ovlivnit to ani civilni vozy neovlivni .Jeste se nestalo ze by meli ridici prisny zakaz vyjizdet z duvodu ze vane vitr! Ridic si je vedom toho ze je vinen a tak se chabe brani povetrnostnimi podminkami. Asi jen proto aby ukazal jaky on je pasak , z viny udelat nevinu.

clio ( 19. listopadu 2012 12:31 )

Za smrt divek je vinen pouze ridic Bartoncik, ktery vyjel ze silnice do prikopu kde smrtelne zranil 4divky .Nebyly to zavody typicke ktere se jedou na zavodni draze ale zavody na silnici v obci a tam zadna pravidla o prekonani rychlosti neplati.Zavody se jely za podminek odpovidajicich silnici v obci.Bartoncik tohle ale nerespektoval , chtel si proste jen zaradit nikoli obstat a to i pres mrtvoly.

lukyp ( 13. listopadu 2012 09:08 )

Musím tady pár "expertů" zklamat - z právního hlediska je posádka toho auta nevinná. Jak už jednou soud rozhodl, cituji: "závodník je na trati od toho, aby dosáhl co nejlepšího času. To, že dostane smyk a vylétne z trati je při závodech aut předpokládatelná věc. A pokud při tom závodník někoho zraní nebo zabije, tak to není jeho zodpovědnost" To se nazývá precedenční případ, takže je i tento případ zcela jasný. Zde odkaz: http://www.lidovky.cz/ridic-vozu-za-smrt-ctyr-divek-na-rallye-nemuze-rikaji-pravnici-pbw-/ln_domov.a sp?c=A121112_173801_ln_domov_sk

Zobrazit celou diskusi