Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vůz vjel při rally mezi diváky: Čtyři mrtvé dívky, včetně dvou sester (†7 a †18)

Autor: shp, Slávka Červená - 
10. listopadu 2012
15:01

Další rally neštěstí! Při závodech u Uherského Brodu vyjel vůz z tratě přímo mezi diváky. Na místě zůstaly čtyři mrtvé dívky. Všem bylo mezi sedmi až osmnácti lety. Mezi oběťmi jsou i Klárka (†7) a její sestra (†18). Náraz rally vozu byl tak silný, že botu jedné z obětí odhodil metry daleko.

Nehoda se stala při závodě RallyShow Uherský Brod 2012. Na startu bylo 65 aut. Bílé Mitsubishi s číslem 27 vyjelo u obce Lopeník z tratě a najelo do diváků. U trati byl šílený zmatek. Na místě zemřely čtyři dívky ve věku sedm až devatenáct let. „Mohu potvrdit čtyři oběti na životech,“ řekla Blesku.cz Jana Macalíková, tisková mluvčí policie zlínského kraje. Minimálně další dvě osoby (65 a 21) jsou zraněné. Neštěstí se stalo na uzavřené trati. Na místo zamířil posttraumatický stresový tým, který pomáhá pozůstalým po obětech i zraněným.

Dvě oběti byly sestry

Na místě je stále hodně lidí, především hasiči a policie. Záchranáři už odjeli. Bílý závodní vůz Mitshubishi, který se vyboural, je napasován v části zahrady, kde zbořil plot. Na místě zemřely čtyři dívky ve věku 7 až 18 let. Dle našich informací jsou dvě děvčata (†7 a †18) sestry. Dvě dívky pocházely z Lopeníku, další dvě byly z nedalekých Nivnic. „Jsme rozzlobení, že obec schválí takovéto závody, aby se někdo pobavil, a přitom vyhasínají životy nevinných,“ řekla jedna z místních obyvatelek. Pro obec je to obrovská tragédie. Lidé se uzavřeli do svých domovů a nevycházejí ven. Smutnou atmosféru podtrhuje kvílení šíleně silného větru.

Video  Mluvčí zlínské policie Jana Macalíková hovoří o autehodě  - Blesk - Slávka Červená
Video se připravuje ...

Nezvládl řízení, nebo mu dívka vběhla do cesty?

„Řidiči vozu se nic nestalo. Vyšetřujeme, že nemusel zvládnout řízení. V úvahu ale musíme také brát technickou závadu,“ řekla Blesku mluvčí zlínské policie Jana Macalíková. Mezi místními už ale koluje jiná verze. Jedna z holčiček prý údajně vběhla závodnímu vozu do cesty, jeho řidič strhl řízení a najel do diváků.

Nikdy nezapomenu, jak jsem viděl jejich těla

„Běžel jsem tam, bylo to příšerné, když jsem viděl ta těla. Nechci o tom mluvit. Dlouho mi to zůstane v paměti,“ konstatoval muž, který byl na místě. „Rodiče přišli o dvě děti ze čtyř. Jejich maminka se zhroutila. Není divu. Je to příšerné,“ kroutila hlavou místní žena. Dvě těla byla uložena nedaleko silnice za hranicí dříví, další dvě skončila o několik desítek metrů dál částečně pod autem v zahradě rodinného domu, kde vůz prorazil oplocení. „Nemohu překousnout, že obec povolí rally, aby se někdo pobavil a užil si adrenalinu. Přitom se ví, že v poslední době přitom umírají zcela nevinní lidé. Zvláště v tomto případě je to naprosto drastické,“ komentoval situaci další žena z obce.

Náraz vozu do dívek byl natolik silný, že zlomil nejenom dřevený plot, ale i jeho betonový podklad. Tělo jedné z nich zůstalo zaklíněno dlouho pod vozem. Hasiči ho vyklínili až v 17:55. Posádce vozu, bratrům Michaelovi a Josefovi Bartončíkovým se nic nestalo.

 

 

Video  Na tomto místě zemřely čtyři dívky  - Blesk - Slávka Červená
Video se připravuje ...

rolpa ( 19. listopadu 2012 13:26 )

Jasne, protoze tyhle zavody jede jen Bartoncik pres mrtvoly.

merlina29 ( 15. listopadu 2012 10:30 )

Diváci,kteří stojí u tratě adrenalin zažívají,ovšem musí počítat i se smrtí.Ta je s ním vždy spojena.

tarka ( 14. listopadu 2012 15:56 )

strašné, s jakou rozkoší se úchylné hyeny z Blesku a TV Nova pitvají v této strašné tragédii, viz Lenička ustoupila o krok..., dopis rodičů na místě tragédie, snímek jedné přikryté oběti, detail odhozené boty jedné z obětí atd. Tváří se jak to prožívají, ale ve skutečnosti jsou to psychicky nemocní mrchožrouti, včetně majitelů těchto rádoby médií.

kuna ( 14. listopadu 2012 12:16 )

Tyhle zavody jsou HAZARD a nikoli sport. A jako hazard nemaji zadna pravidla cili jsou pravem zakazana jako kterykoli hazard.

namotti ( 12. listopadu 2012 23:04 )

Tiskové prohlášení k tragédii na Rally show Uherský Brod S ohledem na některé nepřesnosti, jež se objevily v médiích, jakož i na zcela nedůstojné reportáže TV Prima a TV Nova stran tragické události při automobilové soutěži Rally show Uherský Brod, jsme nuceni, ač neradi, podat toto tiskové prohlášení. Oba dva jsme pravidelnými účastníky rally již od roku 2001, tj. po dobu více než deseti let. Příčinu nehody po důsledné analýze nespatřujeme v chybě posádky. Po celou dobu jízdy předcházející nehodě ve vozidle panovala zcela profesionální a zodpovědná atmosféra. Nic, tj. ani chování vozu, ani charakter úseku v inkriminovaném místě nenaznačovalo jakoukoliv abnormalitu. V úseku cca deseti metrů po překonání horizontu dostalo vozidlo racionálně nevysvětlitelný boční impuls, který s ohledem na rychlost vozidla a šířku tratě nebylo možné korigovat. Vozidlo opustilo vozovku a stalo se neovladatelným. Pohybovalo se až do místa střetu s diváky souběžně s vozovkou, a to ve vzdálenosti maximálně dvou metrů od vozovky. Důvodem vzniku tragédie se tak jeví souhra nešťastných a na straně posádky nepředvídatelných okolností. Tato fakta objektivizují i dosavadní výsledky vyšetřování Žádná ze shora uvedených skutečností však nemůže vyjádřit míru úcty mladým obětem neštěstí a hloubku bolesti, kterou cítíme s pozůstalými a všemi, jichž se tato obrovská tragédie dotkla. Vnímáme obrovské zoufalství rodinných příslušníků a vyjadřujeme jim nejhlubší soustrast. Závěrem si zdvořile dovolujeme požádat mediální obec o prezentaci tohoto prohlášení v plném rozsahu a současně děkujeme za všechny dosud zveřejněné objektivní příspěvky k tomuto neštěstí. V Brně dne 12. listopadu 2012 Michael a Josef Bartončíkovi

Zobrazit celou diskusi