Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Karolínka (6) po těžké nehodě: Miluje výlety, potřebuje terénní vozíček!

Autor: Tereza Hodáliková - 
9. listopadu 2012
15:10

Má oči bojovnice, úsměv šťastného dítěte... K absolutnímu štěstí jí ale něco chybí. Pohyb! Po těžké autonehodě je totiž Karolínka (6) už tři roky na vozíčku. Blesk a sdružení Život dětem jí i dalším dětem chce pomoci v rámci projektu Srdce pro děti.

„Když byly Karolínce tři roky, měli jsme na Vánoce autonehodu. Od té doby je na vozíčku a stále se mě ptá, kdy se uzdraví,“ začíná se slzami v očích vyprávět příběh své dcery Veronika Šplíchalová (34).

Karolínka Anna Möckl Dvořáčková (6) z Chrastavy je naprosto závislá na pomoci druhých lidí. „Musím ji každé dvě hodiny kontrolovat, přebalovat a cévkovat (urologická procedura pro odběr moči nebo výplachy močového měchýře - pozn. red.). A obstarávám ji i ve školce,“ dále popisuje maminka.

Vozíček za 80 tisíc

Do projektu Srdce pro děti se přihlásili, protože potřebují speciální terénní vozíček za skoro 80 tisíc, aby mohli jezdit do přírody a na výlety, které Karolínka tak miluje. Právě kvůli problémům s močovým měchýřem se totiž holčička nemůže koupat. Odpadá tedy možnost vyrazit na koupaliště, či k bazénu. Okamžitě by dostala zánět močových cest. Proto se ji snaží rodiče vymýšlet jiný program. Chtějí, aby si Karolínka uvědomila co nejpozději, že je jiná než ostatní děti. „Bojím se okamžiku, kdy jí to všechno dojde,“ prozrazuje maminka.

Přání maminky

Karolínka pravidelně jezdí každý půl rok na šest týdnů do Jánských Lázních, kde ji i Blesk navštívil. „Je zde nejšťastnější. Dělá neskutečné pokroky. Po té nehodě půl roku jen ležela a nehýbala se, bylo to strašné. Moje přání je, aby měla za vozíčkem berle, které by i využívala,“ pláče při vzpomínce paní Šplíchalová.

Karolínka: Jednou budu herečkou!

Karolínka má v září nastoupit na integrovanou základní školu. „Moc se tam těším. Strašně ráda maluju, fotím, hraju si s plyšákama a také spím,“ pochlubila se Blesku. Na otázku, co by jednou chtěla dělat prozradila, že by se chtěla stát herečkou.


Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

moniii ( 22. listopadu 2012 06:44 )

Tezko soudit...postizena Lucinka taky najednou dostala podporu a drive to neslo..Jen me ted tak napadlo, cirkev, ktera chce vratit miliardy, by se mela techto pripadu zastavat a pomahat, ale to je asi silna utopie

evasindelarova ( 9. listopadu 2012 22:48 )

Prosím Vás,blesk si taky všechno přibarví. Myslim si,že její rodina a doktoři vědi nejlépe jak na tom Karolínka je.

xxyy ( 9. listopadu 2012 16:38 )

Nevidím to tak tragicky. Znám z okolí podobný případ. Šlo o chlapce který se postupně zlepšoval jako Karolínka. Nejprve necítil tělo od hrudi dolu, po půl roce už jen od pasu dolu a posléze pouze od kolen dolu, stejně jako Karolínka nyní. Ve stavu v jakém je Karolínka se pomalu učil chodit při zpevnění končetin o berlích. Od okamžiku kdy se poprvé postavil se mu začal cit do spodní části nohou vracet zázračnou rychlostí a dva roky po nehodě dokázal chodit bez berlí. Dnes, čtyry roky po nehodě už by na něm nikdo nepoznal, že byl někdy ochrnutý. Myslím si, vzhledem k tomu že se Karolínce vrací cit do nohou stejně postupně jako jemu, bylo by v jejím stavu spíš na místě věnovat se intenzivní rehabilitaci a investovat peníze do některých nadstandartních rehabilitačních způsobů, aby se mohla sama co nejdří po svých podívat do přírody, než shánět teréní vozík, který jí vlastně částečně vezme motivaci k rychlému uzdravení. Navíc mě v článku zaráží jedna věc. Dívka je momentálně bez citu pouze od kolen dolu a přes to neovládá močový měchýř. Došlo snad při nehodě k jeho nějakému nezvratnému poškození? Jinak by ho v tomto stavu musela už v pohodě ovládat, stejně jako chlapec o kterém píši.

evasindelarova ( 9. listopadu 2012 16:31 )

Jastana: Oni ji zmrzačili? S její sestrou chodím na školu a před vánocemi,když se vraceli od známých do nich napálilo auto. Toho chlapa obvinili za ublížení na zdraví. Mohl za to on, takže tady neurážej, když o tom ani nic nevíš..

kterej ( 9. listopadu 2012 16:01 )

rán bych přispěl, ale jak, co takhle, kdyby si otevreli konto na DMS?

Zobrazit celou diskusi