Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dva vítězové voleb v USA: Obama a mladý čaroděj věštící budoucnost!

Nate Silver (vlevo) se zařadil po bok Baracka Obamy a je jedním z vítězů prezidentských voleb v USA
Nate Silver (vlevo) se zařadil po bok Baracka Obamy a je jedním z vítězů prezidentských voleb v USA  (Autor: Reuters, Youtube)
Autor: simao, ČTK - 
9. listopadu 2012
08:08

Prezidentské volby vyhrál Barack Obama, to ano. Jenže v USA vzývají ještě jednoho hrdinu. Říkají mu čaroděj, vědma. Je bývalým pokerovým hráčem a úspěšným statistikem, který odhadl s neuvěřitelnou přesností volební výsledky. Už podruhé za sebou!

Jmenuje se Nate Silver (34) a na jeho názory se vyplatí vsadit. Již podruhé za sebou totiž mladý blogger a statistik sklízí uznání napříč americkou společností.

Opět dokázal to, co před 4 lety. S nevídanou přesností odhadl výsledky prezidentských voleb, do kterých nastoupil Barack Obama.

Přezdívají mu kvůli tomu čaroděj. Svými předpověďmi však dokáže i pořádně naštvat. Třeba republikány. Před volbami totiž usilovně opakoval, že Romney nemá proti demokratovi Obamovi vůbec žádnou šanci. někteří se mu smáli...

Byl pro smích, teď je za hvězdu

Den před volbami tvrdili i renomovaní politologové, že bude výsledek prezidentských voleb těsný.

Silver však Obamovi předpověděl úspěch na celých 92%. Zmapoval totiž volební šance Obamy v jednotlivých státech. A trefil se s ohromující přesností! Metodu, jakou použil, tají. Prý jen zkoumá průzkumy veřejného mínění a tvrdí, že čísla nelžou.

Ti, kteří viděli šance obou prezidentských kandidátů 50 na 50, jsou nyní k smíchu. Zato ze Silvera je opět americká hvězda. A vyhrál i zajímavou sázku. televizní komentátor Joe Scarborough s ním prohrál 2000 dolarů, které však půjdou na charitu.

Silverův soupeř Scarborough se však ukázal jako mizerný sázkař. Prohrál i s Obamovým volebním stratégem Davidem Axelrodem sázku o knír.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi