Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kajínek přepsal dějiny! 12 let od legendárního útěku: Co se změnilo ve vězení?

Autor: Pavel Ryšlink - 
29. října 2012
11:23

„Kajínek vzal čápa! Je to frajer, utekl jim!“ neslo se před dvanácti lety nad nádvořími mírovského hradu pokřikování vězňů. Na doživotí odsouzený Jiří Kajínek (51) přepsal dějiny českého vězeňství. Co se od té doby změnilo?

V šest století dlouhé historii mírovského vězení se stal prvním a jediným, komu se z nejpřísnějšího českého kriminálu podařilo utéct. Navíc bez škrábnutí. Podobný kousek se už ale patrně nikomu dalšímu zopakovat nepodaří.

Kajínek na útěku

V neděli 29. října 2000 v 18 hodin a 20 minut vězeň Kajínek přepiloval mříž okna své cely a pomocí do copu spletených pásků natrhaných z prostěradla uprchl. Musel přitom překonat zhruba deset metrů široký ochranný koridor a zdolat patnáctimetrové hradby.

Zhruba měsíc a půl se pak ukrýval v bytě Ludvíka Černého, než byl 8. prosince 2000 zatčen Útvarem rychlého nasazení a putoval zpět za mříže.

Z Mírova do Valdic a zpět

Od té doby tráví Kajínek svůj život střídavě na Mírově a ve Valdicích. Po jeho útěku vězeňská služba totiž změnila režim výkonu trestu doživotně a dlouhodobě odsouzených.

Jedním z jeho hlavních rysů je takzvaná rotace vězňů, kdy odsouzení vždy po určitém čase mění místo pobytu.

Vězni rotují, aby neměli deprese

„Má to dva důvody. Jedno hledisko je bezpečnostní, aby vězňové neznali příliš důvěrně režim věznice a nemohli plánovat útěky,“ prozradila Blesku mluvčí mírovské věznice Kamila Válková.

A dodala: „Druhým důvodem je psychika. Při dlouhodobém pobytu v jedné cele přeci jenom na odsouzené padají deprese. Rotace odsouzených tak výrazně přispívá ke zkvalitnění výkonu trestu po všech stránkách. Vězňové samozřejmě rotují v příslušných typech věznic podle odsouzení.“

Dvanácté výročí svého útěku oslaví Jiří Kajínek tam, odkud se mu podařilo uprchnout - v cele mírovského hradu. Strážní na baštách hradeb se prý budou mít mimořádně na pozoru.

 

123zdenek ( 25. prosince 2014 00:17 )

Proste kdyz delas s policajtama a platis jim nic se prece nedeje.Kam si chces jit stezovat na policiji.

123zdenek ( 23. prosince 2014 21:56 )

Lituji Kájinka,to že k soudu jdete a policie ze státním zastupitelstvím a soudcema má vše dopředu připravené,to je očividné.Proč myslíte že nikdy se nenajdou dukazy na ty svi.. který veřejně kradou.

123zdenek ( 23. prosince 2014 17:41 )

a proc myslis ze nesedi,,protoze tato policejni mafie je kreje

123zdenek ( 23. prosince 2014 17:14 )

To že vraždili policisti je víc než jasný.Známe to z filmu Expozitura.Mě vykradli firmu vyhrožovali zabitím celé mé rodiněa policie která se v tomto angažovala vše přikryla.To že naše policie vraždí a vše řídí je víc jak jasné.A kdo to nevidí tak to nechce vidět a nebo je slepý.

franta43 ( 29. října 2012 18:50 )

Kajínek je nevinen. Vraždu spáchali mafiáni z plzenské policie. Soudce jasně podplacenej. celý je to ostuda

Zobrazit celou diskusi