Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Bělorusko se opřelo do Česka: Vyšetřete mučení osob ve věznicích a léčebnách!

Diplomatická ofenzíva Lukašenkova režimu přišla jen pár dní po přijetí rezoluce Evropského parlamentu tvrdě kritizující politické poměry v Bělorusku.
Diplomatická ofenzíva Lukašenkova režimu přišla jen pár dní po přijetí rezoluce Evropského parlamentu tvrdě kritizující politické poměry v Bělorusku.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK, lm - 
27. října 2012
13:14

Bělorusko doporučilo České republice, aby vyšetřila údajné mučení osob zadržovaných ve věznicích a psychiatrických léčebnách. Praha by podle běloruských diplomatů měla rovněž "všestranně a transparentně" prošetřit informace o účasti českých úřadů na "tajných programech CIA".

Doporučení českým úřadům podle opozičního serveru Naviny.by zaznělo na ženevské schůzi pracovní skupiny OSN, která se zabývá dohledem nad dodržováním lidských práv. Terčem běloruských stížností se rovněž stala situace v Argentině, Beninu, Gabonu a v Jižní Koreji. Běloruští diplomaté těmto zemím doporučili, aby se zaměřily na boj s obchodem s lidmi, trestaly hrubé zacházení s dětmi, zasazovaly se o respektování práv žen, uprchlíků a pracovních migrantů. Dodržování lidských práv by v těchto zemích měli prověřovat zvláštní komisaři OSN.

Diplomatická ofenzíva Minska přišla jen pár dní po přijetí rezoluce Evropského parlamentu tvrdě kritizující politické poměry v Bělorusku, označovaném za poslední diktaturu v Evropě. Poslanci kritizovali Minsk za věznění politických aktivistů a systematické pošlapávání lidských práv. Evropská unie navíc v polovině října o další rok prodloužila sankce proti běloruským politikům, soudcům, politikům a podnikatelům napojeným na režim.

Česká republika v září kritizovala průběh běloruských parlamentních voleb, v nichž na opozici nezbylo jediné místo v parlamentu. Během voleb nebyla podle české diplomacie respektována řada závazků přijatých v rámci Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, volby nebyly organizovány nestranným způsobem.

Černínský palác ve svém prohlášení vyzval běloruské úřady, aby volební normy a praxi uvedly v soulad s mezinárodními standardy.

marta49 ( 28. října 2012 05:46 )

marta49 ( 28. října 2012 05:45 )

jaroslava35 ( 27. října 2012 18:42 )

Ať se starají o sebe,,,a nestarají se o cizí!!!!!!!!!!!!!!

decathlonova-matka ( 27. října 2012 16:38 )

je pravda,že blázni v čobolandu,mají dokonce přístup na internet,jak tu každý den dokazuje evinka 1111

doktorsafranek ( 27. října 2012 15:29 )

.Kundery vodka čpí azbukou, takže tady pijeme pivo. No a když Ti to pivo zakážou, je to mučení, Jsou to mučivé útrapy.l Já si myslím, že když by občanovi bývalého SSSR zakázali chlastat vodku, tak to už je mučení samo sebou. Jinýumui slovy. President Lukašenko má pravdu

Zobrazit celou diskusi