Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Chumelí se, chumelí... Česko se halí do bílého kabátu!

Autor: ČTK, lm - 
27. října 2012
12:33

Metorologická předpověď zase jednou vyšla docela přesně. Od noci sněží na většině místech České republiky, někde můžou začít stavět sněhuláky nebo sáňkovat. V Ústeckém, Karlovarském a Libereckém kraj v noci na dnešek vydatně sněžilo.

Do akce museli vyjet také sypači. Do pondělí by mělo sněžit postupně po celé zemi, někde by mělo napadnout dokonce až 40 cm!

V Ústeckém a Libereckém kraji sněží, hlavně ve vyšších polohách zůstává na silnicích ležet vrstva sněhu, která klouže. Přibývá dopravních nehod. Na D8 varuje policie motoristy před sněhem a tvorbou sněhových jazyků od 500 metrů nad mořem na úseku Řehlovice - Krásný Les.

Policie radí jezdit opatrně, i v nižších polohách mohou silnice klouzat. Teploty na severu Čech se pohybují jen kolem bodu mrazu. Řada motoristů navíc ještě nemá přezuté zimní pneumatiky, které zákon vyžaduje až od 1. listopadu.

Krušné hory jsou ukryté pod bílou pokrývkou

Hřebeny Krušných hor dnes pokryl sníh, vydrží tady patrně i přes víkend a může ho napadnout až několik centimetrů. Situace nebude o mnoho lepší ani v nižších polohách kolem 500 metrů, kde může s citelným nočním ochlazením v noci na sobotu sníh zůstat ležet i na silnicích, sdělil v Karlových Varech pozorovatel Českého hydrometeorologického ústavu Rudolf Kovařík.

V Karlovarském kraji téměř celou noc padal sníh, ve vyšších horských polohách zůstává ležet v souvislé vrstvě. Například na Božím Daru se dnes ráno pohybovala teplota dva stupně pod bodem mrazu, na Klínovci bylo ještě o dva stupně chladněji. V nižších polohách pod 500 metrů nad mořem jsou srážky smíšené a sněžení místy přechází v déšť. Jízda po všech komunikacích vyžaduje zvýšenou pozornost, oznámil dispečer krajské správy a údržby silnic.

Silničáři nasadili do boje s prvním letošním sněhovým přívalem techniku zhruba dvě hodiny po půlnoci a od té doby cesty neustále udržují. Rychlostní silnice R6 je v celém úseku mokrá a sjízdná, stejně jsou na tom i cesty první třídy. Na silnicích druhé a třetí třídy ve vyšších polohách může místy ležet několikacentimetrová vrstva mokrého sněhu, který zřejmě během dne roztaje. Na cestě mezi Jáchymovem a Božím Darem je sníh rozbředlý a odtává po chemickém ošetření.

Sníh by měl padat po celé rebublice

Vločky se postupně mají sypat po celém území republiky, hory čeká až 40cm nadílka a teploty se budou pohybovat i ve městech jen kolem nuly. Zhruba tři cm sněhu by měly být  na celém území vyjma jižní Moravy. „Dostaneme dvojitý zásah zimy. Přes naši republiku totiž nejdříve přejde studená fronta od severu a následovat ji bude ještě studený vzduch ze Skandinávie,“ vysvětlila meteoroložka Dagmar Honsová a dodala: „Takové počasí je u nás obvyklé koncem prosince či v lednu. Na toto období je to výrazně podprůměrné, teploty budou nižší až o 10 cm, než je nyní běžné.“ 

 

JAK SNĚHOVÁ NADÍLKA ZASÁHLA VÁŠ REGION? POSÍLEJTE NÁM SNÍMKY A INFORMUJTE TAK DALŠÍ ČTENÁŘE, JAKÁ JE SITUACE PRÁVĚ U VÁS! FOTKY POSÍLEJTE NA tip@blesk.cz S HESLEM SNÍH. Nezapomeňte připsat, kde a kdy byla fotka pořízena.

naidka ( 28. října 2012 08:09 )

pejso, všude valil sníh, ale tam, kde bydlím, je nadmořská výška 400m, tedy nížina, včera chcalo, ale do rána napadl poprašek mokrého sněhu, který roztaje a bude hnusná břečka. Ach jo.

gevi ( 27. října 2012 21:06 )

Já jsem ve čtvrtek přezul a koupil novou baterku. Teď koukám, že na autě je poprašek a už to přestalo. Ale on se to určitě všechno ještě mnohokrát bude hodit.

naidka ( 27. října 2012 15:40 )

naidka ( 27. října 2012 15:40 )

naidka ( 27. října 2012 15:37 )

A chčije a chčije.

Zobrazit celou diskusi