Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Naděje pro postižené děti: Pumpa uvnitř břicha ulevila Nikolce po obrně

Malá Nikolka (11) se svou maminkou Martinou a ošetřujícím lékařem Petrem Libým
Malá Nikolka (11) se svou maminkou Martinou a ošetřujícím lékařem Petrem Libým  (Autor: Foto Blesk - Martin Hurda)
Autor: Kateřina Kycltová - 
26. října 2012
07:00

Děti s mozkovou obrnou mají novou šanci vést plnohodnotnější život! Lékaři v pražském Motole jim díky speciální baclofenové pumpě uleví od křečí natolik, že mohou dokonce nastoupit do normální školy.

Důkazem je Nikolka (11), která má ve svém tělíčku pumpu teprve dva týdny. „Mohu ohýbat nohy, zvednout ruce a nic mě nebolí,“ ukázala včera Blesku, jak jí pumpa pomáhá. Nikolka je spolu s dalšími šesti dětskými pacienty jediná, komu přístroj u nás zatím pomohl.

„Kvůli nízkému povědomí dětských lékařů a obtížnému přístupu k fi nancování operujeme méně pacientů, než bychom mohli,“ vysvětlil včera lékař Michal Tichý, přednosta neurochirurgické kliniky dětí a dospělých v Motole, kde zatím jako jediní v Česku tuto metodu praktikují.

Peníze, peníze

Finance jsou přitom největší problém. Ne každému pacientovi totiž půlmilionovou léčbu pojišťovna zaplatí. Zdlouhavá jednání pak nemocnému dítěti mnohdy vezmou drahocenný čas, během kterého by už mohlo mít pumpu v těle.

A jak tedy přístroj funguje? Hlavní část se zavede do břicha dítěte, odtud vede hadička přímo do páteřního kanálu. Ošetřující neurochirurgové tak mohou podávat lék bezbolestně přímo do páteře a zároveň sníží jeho potřebné množství na minimum.

libor123 ( 27. října 2012 14:28 )

 Tak, tak je to pravda, raději si taky přečtu zprávy tohoto druhu jak zprávy které jsou o násilí. Jen tak dále ať se léčba slevní natolik ať js dostupná více pacientům.

tulip ( 26. října 2012 07:32 )

Tak tohle jsou zprávy,které mne zaujmou a potěší.Radši čtu o tom,jak se daří pomoci nemocným dětem,než o tom,jestli nějaká káča nosí spodní kalhotky.Nikolce i ostatním dětem(všem),přeji jen to nejlepší!

Zobrazit celou diskusi