Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nebezpečně podobné případy: Ztracená Maddie, zavražděná Anička a Viktorka

Autor: ljš - 
22. října 2012
13:37

Slzy, bolest a hrůzné představy utrpení, kterým si jejich dítě muselo projít. Tři blonďaté modrooké holčičky, jejichž rodiny jsou jejich ztrátou zcela zdrcené. Ztracená Maddie McCann, zavražděná Anička Janatková a nyní slovenský andílek, dvanáctiletá Viktorka Thótová.

Co mají tyto tři případy společného? Dalo se zmizení, a ve dvou případech vraždě, holčiček předejít?

Případ, který otřásl Českem

Pátrání po zmizelé Aniččce Janatkové (†11) začalo 13. října 2010, když se nevrátila ze školy. Blonďatá holčička s andělskýma očima se stala obětí sexuálního devianta Otakara Tomka, který byl již dříve trestaný za majetkovou trestnou činnost.

Tomek, na kterého mimo jiné ukázaly stopy DNA na dívčině batohu, detektor lži a také otisky prstů na pracovním náčiní nalezeném v místě, kde bylo zakopáno a o půl roku později nalezeno tělíčko dívenky, ji podle policie znásilnil a poté ubil k smrti. Ve vězení se pak oběsil.

Slovenská Anička

Podobný případ teď bohužel šokoval i Slovensko. Blonďatá Viktorka, až děsivě podobná české Aničce, byla také znásilněna a zavražděna bestiálním vrahem. Zatímco Aničku napadl Tomek při cestě ze školy, Viktorka svého vraha Štefana B. dobře znala, chodila si totiž často hrát s jeho dětmi. Ani jedna z dívenek tak neudělala chybu, nenasedla do auta k cizímu člověku, ani se nevydala do míst, která neznala. Vrah je napadl v momentě, kdy se obě necítily ničím ohroženy. Rodiče holčiček mohli tragédii zabránit jen stěží.

Zatímco Tomek ukryl tělo své oběti tak hluboko pod zem, že jej nedokázali najít ani speciálně vycvičení psi a bylo náhodně objeveno až po pěti měsících, vrah Viktorky tělo jen zabalil do pytle a jednoduše ho pohodil na své vlastní zahradě vedle latríny. K činu se pak doznal. Prý se bál, že holčička znásilnění prozradí.

Ztracená Maddie

Je lepší krutá pravda, nebo nejistota znamenající naději? To je otázka, na kterou hledají odpověď rodiče malé Britky Maddie McCann, která zmizela před pěti lety během dovolené v Portugalsku. Zatímcovi Janatkovi a Thótovi se vyrovnávají s bolestnou ztrátou milovaného dítěte, Kate a Garry McCannovi denně zápasí o jeho nalezení.

Narozdíl od českých a slovenských rodičů, oni chybu patrně udělali. V osudný den nechali Maddie společně s jejími sourozenci v hotelovém pokoji a šli s přáteli na večeři do nedaleké restaurace. Přestože děti údajně pravidelně kontrolovali, únoscům se podařilo Maddie z pokoje odvést. Její tělo ale nebylo nikdy nalezeno a neobjevily se ani stopy, které by vraždě nasvědčovaly. Naděje na její znovunalezení tak stále existuje.