Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Blesk se ptal, jak na tom je Česko: Ekonomové se radují, ale lidem je hůř

Čechům se podle průzkumu žije stále hůř
Čechům se podle průzkumu žije stále hůř  (Autor: profimedia.cz)
Autor: map - 
20. října 2012
05:00

Je nám špatně a bude ještě hůř. Tak se vyslovila víc než polovina lidí v exkluzivním průzkumu Sanep pro Blesk a potvrdil to i průzkum STEM. Kvůli beznaději podle odborníků přibývá v Česku sebevražd. Ekonomové ale k takovému pesimismu nevidí důvod. Není nám tak zle, myslí si.

Černě vidí následujících pět let podle STEM 58 % lidí, což je nejpesimističtější výhled za existenci samostatné České republiky. S tím podle expertů souvisí rostoucí počet sebevražd za poslední tři roky. Zatímco v roce 2007 si vzalo život 1375 lidí, loni jich bylo už téměř 1600. Podle Vladimíra Kebzy ze Státního zdravotního ústavu patří mezi důvody právě ekonomická krize, růst daní i pocit bezvýchodnosti z politických tahanic.

„Člověk je tvor, který je věčně s něčím nespokojený a rychle zapomíná. Je pravda, že se ekonomika má hůře než ve zlatých časech těsně před rokem 2008, v porovnání s dobou historicky starší už by ale toto konstatování platit nemuselo,“ namítá ale ekonom Filip Frybach z GE Capital.

O zřetelném pokroku bez ohledu na nějaké to procento poklesu výkonu ekonomiky mluví i ekonomka Markéta Šichtařová. Podle ní se sice máme jistě hůř než třeba Němci, ale ve srovnání s celou Evropou jsme na tom z ekonomického hlediska docela dobře.

Frybach dokládá růst životní úrovně například počtem aut. „V ČR je nyní zhruba 4,5 milionu aut. Na jedno auto tak připadá něco málo přes dva z nás. V roce 1993 to ale byli zhruba čtyři lidé na jedno vozidlo,“ říká Frybach. Z tohoto pohledu se tedy podle něj Čechům daří určitě lépe.

enriko ( 22. října 2012 06:50 )

Přej a bude ti přáno. Bankéři, ekonomové, lékaři nesrovnatelně víc jako šofér. Angličani ve svátek nechtějí do práce, i když nevím kolik šoférů je opravcdových Angličanů. Záleží jaké potraviny. No a co se důchodů týká, tak státní důchod se pohybuje někde kolem 300 Liber (což je podobné jako u nás), jenže z několikanásobně vyšších platů. Většina Angličanů jsou schopni se o sebe postarat sami, proto mají malé důchody a rovněž malé odvody. Udělat to zde, tak lidi všechno utratí a budou chtít aby je stát živil.Všude je něco.

mnpv ( 21. října 2012 19:35 )

A kolikrát méně než bankéř?

mnpv ( 21. října 2012 09:41 )

Většina se má určitě lépe než se měla za komančů. Problém je jinde, soused se má líp a v tom je jádro pudla. Stačí se podívat kolik je opravených baráků, jak lidé bydlí, hustotu silničního provozu, počet aut v rodině, zaraniční dovolené apod. Podle vás většina se cítí špatně a ve třetí třídě ZŠ pouze tři žáci nemají mobilní telefon. Lidé nejsou soudní.

gogo ( 21. října 2012 08:50 )

Úspěšní by mělo znamenat i poctiví. Kteří poctivou prací (ať hlavou či rukama) svůj majetek získali... Ti, které máš chlapče na mysli Ty, by měli namísto ve svých palácích sedět v kriminále.

mnpv ( 21. října 2012 08:15 )

Kolik jste si z toho královského platu koupil v Anglii nemovitostí a v jaké čtvrti? Předpokládám, že určitě v Londýně. Zajisté ne tam , kde bydlí horní střední třída, ale mezi svými a v nájmu.

Zobrazit celou diskusi