Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Schettino se hájil u soudu: Hází vinu na kormidelníka!

Autor: ČTK, ljš - 
18. října 2012
16:58

Zbabělému kapitánovi ztroskotané lodi Costa Concordia hrozí za smrt 32 lidí 480 let vězení. Schettino však ani pod tíhou důkazů svou vinu nepřipouští a svaluje vinu na všechny kolem sebe. Kromě společnosti, která ho zaměstnávala, svaluje hlavní vinu na indonéského druhého kormidelníka.

Kapitán ztroskotané výletní lodě Costa Concordia Francesco Schettino dnes poprvé osobně vypovídal před soudem v toskánském Grossetu. Bod po bodu odmítal obvinění, kvůli nimž je u soudu. Ten se koná za zavřenými dveřmi.

Kapitánovi, který je obviněn z mnohonásobného zabití z nedbalosti, hrozí 480 let vězení kvůli odpovědnosti za smrt 32 obětí tragédie z letošního ledna. Na palubě luxusního výletního parníku bylo při jeho najetí na mělčinu 4200 pasažérů a členů posádky.

Schettino dnes požádal vyšetřující soudkyni Valerii Montefoschiovou o slovo a pak se hájil, že v osudnou noc učinil vše pro záchranu pasažérů.

Kormidelník prý nerozuměl

Obhájci obžalovaného předkládali dokumenty a údajné důkazy o jeho nevině. Za katastrofu podle nich může především spoluobviněný indonéský kormidelník Costy Concordie. Podle obhájců nerozuměl rozkazům kapitána, který jej žádal, aby kormidlo v osudnou chvíli stočil doleva, a odvrátil tak hrozící náraz lodi na skalisko u toskánského ostrova Giglio.

Schettino prý udílel příkazy v angličtině, ale Indonésan jim zjevně nerozuměl. Někteří členové posádky podle obhajoby neuměli italsky, ani anglicky.

Obvinil i zaměstanavatele

Schettinova obhajoba rovněž kritizovala provozovatele luxusního parníku, společnost Costa Crociere. Šéf krizového řízení společnosti prý příliš dlouho otálel s oznámením nehody a s žádostí o vyslání tažných lodí.

Počátkem týdne experti u soudu kapitána kritizovali za to, že při ztroskotání lodi příliš dlouho váhal s jednotlivými příkazy, jimiž mohl rozsah katastrofy zmírnit. Údajně také lhal úřadům o situaci.

cristynavanackova ( 18. října 2012 19:19 )

Ahoj, letos koluje po internetu a mezi lidma nova forma privydelku, idealni na podzim, kdyz je vecer hodinka dve casu... Sama si takto privydelavam jiz od srpna a fakt me to nadchlo. Miliony z toho nejsou, ale dokud to jde, tak se mi hodi kazda snadno vydelana kacka Kdyztak mrknete na www.Cervena-Cerna.cz

Zobrazit celou diskusi