Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Po unikátní operaci žil půl roku: Muž bez srdce zemřel!

Autor: Tereza Stonišová, Julie Ravingerová - 
17. října 2012
07:01

Jakub Halík (†37), který měl přes půl roku v těle místo nemocného srdce čerpadla, zemřel. Informoval o tom web hasičského sboru, jehož byl Jakub Halík členem. Příčina smrti však zatím není jasná – čerpadla na vině pravděpodobně nejsou.

Před více než půl rokem podstoupil Jakub operaci, která mohla skončit jeho smrtí. Přesto, že do té doby byla úspěšnost podobných zákroků takřka nulová, mladý hasič se rozhodl, že ho podstoupí. Jeho srdce napadl vysoce agresivní zhoubný nádor a bez transplantace neměl šanci na přežití. Pak ale svitla naděje – profesor Jan Pirk, vedoucí pražského Institutu klinické a experimentální medicíny, se rozhodl, že bude Jakuba operovat. Operace se zdařila a Pirk při ní do pacientova těla voperoval speciální čerpadlo, které pracovalo místo srdce. I proto neměl Halík tep.

„Vůbec si to neuvědomuji, protože tělo funguje stejně,“ řekl Blesku letos v srpnu usměvavý Halík. Jakub však velmi dobře věděl, že jeho pumpa může kdykoli vypovědět službu. Nevypověděla, přesto Jakub o víkendu zemřel.

„Příčinu smrti budeme moci sdělit až po histologickém vyšetření, jehož výsledky budeme mít nejdříve za dva týdny. Již nyní ale víme, že srdeční čerpadla na vině nejsou, ta byla v pořádku,“ řekl Blesku Jan Pirk. Poslední rozlučení s Jakubem Halíkem bude tento pátek 19. října v 11 hodin v Kralupech nad Vltavou.

londynskypes ( 17. října 2012 20:19 )

londynskypes ( 17. října 2012 20:18 )

londynskypes ( 17. října 2012 20:18 )

klausovka

e.44 ( 17. října 2012 19:18 )

Co do toho motáš splašky, dobytku? Navíc málokomu stačí k životu tak málo jako tobě, aby vydržel půl roku v daleko horší izolaci, než je ve vězení, a nezbláznil se z toho.

lenkaaknel1234 ( 17. října 2012 15:51 )

v médiích toho o něm dnes už napsali ... nejzajímavější na tom je, jak se ty informace rozcházejí ... ani v Ikemu zatím pořádně netuší, co bylo tou pravou příčinou, ale média už mají jasno ... všechno co bylo napsáno jsou jen dohady

Zobrazit celou diskusi