Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Fotograf Blesku získal prestižní cenu Czech Press Photo: Na tenhle snímek jsem čekal 5 let

Autor: oj - 
15. října 2012
15:52

Skvělé umístění v letošním ročníku CzechPress Photo se podařilo fotografovi Blesku Martinu Hurdovi. Za fotografii osmého vítězství Josefa Váni ve Velké pardubické získal Nikon Sport Award, která se uděluje za výjimečnou fotografii vypjaté sportovní akce. Celkovým vítězem se stal Milan Jaroš, který vyhrál se snímkem rozloučení se zesnulým exprezidentem Václavem Havlem.

Osmnáctému ročníku soutěže kralovaly fotografie z odcházení zesnulého exprezident Václava Havla. Fotografové stihli ale zachytit i nedávnou prohibici, události spojené za poslední rok s bývalým hejtmanem Davidem Rathem či olympijské hry.

Jednou z mála výjimek byla fotografie Martina Hurdy z Velké pardubické. „Je to vysněná fotka, na kterou jsem čekal pět let,“ popisuje Martin, co předcházelo vzniku fotografie. Výherní fotografii Martin pořídil speciální metodou na svitkový film. “Abych si mohl tu mašinku koupit, prodal jsem všechny digitály. Na světě je pouze 500 takových a u nás v Česku ji mám pouze já,“ říká.

„Na té fotografii se mi líbí, že nevznikla náhodou. Není to jako když jdete, za váma spadne Klaus na chodníku, vyrazí si zuby a vy máte kliku, že jste ve správný čas na správném místě. Předcházely jí dva měsíce příprav,“ vzpomíná.

9. října 2011 vstal Martin brzy ráno a vyrazil do Pardubic. Na předem pečlivě vybraném místě všechno rozbalil a několik hodin čekal na jediný okamžik. Až vyběhne žokej Josef Váňa z poslední zatáčky 121. Velké Pardubické do cílové rovinky. Stačila jediná drobná chyba a všechno by skončilo špatně.

Pečlivá příprava se vyplatila, všechno šlo podle plánu. Martin Hurda získal Nikon Sport Award v prestižní fotografické soutěži Czech Press Photo. „Nejvíc slaví manželka. Vždycky to tak bylo. Vždycky mi byla obrovskou oporou,“ dodává Martin s úsměvem.  

Osmnáctého ročníku české žurnalistické fotografie se zúčastnilo 297 fotografů s celkovým počtem 3719 fotografií. Porota vedle hlavní ceny udělila ocenění v osmi kategoriích. Hlavní cenu Křišťálové oko předá vítězi prezident republiky při vernisáži 15. listopadu v Brožíkově síni Staroměstské radnice. Tradiční výstava na radnici potrvá do 31. ledna 2013.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

lennne ( 16. října 2012 09:50 )

jo,jo, driv Gottwald , ted se foti chrchla a "umelecke" ztvarneni smutku nikdo si netroufnul hlasovat pro jine tema.

adorator ( 15. října 2012 23:56 )

za sportovní akci???? to nebylo za fotku spoďárů nějaké "celebrity" ?

kristinkavanickova ( 15. října 2012 19:35 )

Ahoj, letos koluje po internetu a mezi lidma nova forma privydelku, idealni na podzim, kdyz je vecer hodinka dve casu... Sama si takto privydelavam jiz od srpna a fakt me to nadchlo. Miliony z toho nejsou, ale dokud to jde, tak se mi hodi kazda snadno vydelana kacka Kdyztak mrknete na www.Cervena-Cerna.cz

kristinkavanickova ( 15. října 2012 19:27 )

Ahoj, letos koluje po internetu a mezi lidma nova forma privydelku, idealni na podzim, kdyz je vecer hodinka dve casu... Sama si takto privydelavam jiz od srpna a fakt me to nadchlo. Miliony z toho nejsou, ale dokud to jde, tak se mi hodi kazda snadno vydelana kacka Kdyztak mrknete na www.Cervena-Cerna.cz

jikar ( 15. října 2012 18:27 )

a co bych si neřekla svůj názor!

Zobrazit celou diskusi